skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagnieść ciasto nieobrobione ze wskazanych produktów. Dodaj trochę suchych drożdży. Wlać wodę lub ciepłe mleko. Zagnieść ciasto, aby było umiarkowanie strome. Zwiń go w kulkę, przykryj serwetką i pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Zauważam, że do nadzienia możesz wziąć mięso jagnięce, mięso z kurczaka (okazuje się, że Samsa jest elegancka!), dynia lub ziemniaki.
Krok 2:
Gdy ciasto rośnie, rozpuść 100-150 gr. masła lub margaryny. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:
Gdy ciasto wzrośnie, zwiń je w cienką warstwę. Na wierzch kładziemy stopioną margarynę(możesz mieć masło). Pamiętaj, aby nie mieć w nim wody! Margaryna powinna pokryć całą warstwę grubą warstwą.
Krok 4:
Obróć ciasto do tuby.
Krok 5:
A po w piłkę.
Krok 6:
Przykryj serwetką i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 7:
Wyjmij ciasto, odkręć rurkę, podziel na kawałki.
Krok 8:
Z każdego tworzymy piłkę. Rozwałkuj grubsze. Wyjdzie okrągła tortilla.
Krok 9:
Tortille należy przykryć serwetką i pozostawić na 20 minut.
Krok 10:
Rozłóż mięso mielone na tortilli. I Rzeźbimy Trójkąty. Samsa może być owalna, kwadratowa i okrągła - do woli.
Krok 11:
Nakłuwamy samsę w kilku miejscach wykałaczką. Przykryj serwetką przez 20 minut.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik. I kładziemy samsy na blasze do pieczenia. Ogień powinien być słaby, a blachę do pieczenia najlepiej umieścić na samej górze piekarnika.
Krok 13:
Gdy poczujesz przyjemny aromat, możesz sprawdzić, czy Samsa została upieczona.
oto przepis na zrobienie samsy. I sam możesz upiec domowej roboty Samsa i podać do herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g