Samsa uzbecka

ulubiony Puff. Łatwość i szybkość gotowania gwarantowana! Najbardziej podobało mi się przygotowanie ciasta. Uzbecka Samsa z mięsem to klasyczne danie kuchni uzbeckiej. Gotowanie samsy nie zajmuje dużo czasu. A jednocześnie domowa Samsa jest bardzo smaczna.
GulziAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 63 % 24 g
191 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto nieobrobione ze wskazanych produktów. Dodaj trochę suchych drożdży. Wlać wodę lub ciepłe mleko. Zagnieść ciasto, aby było umiarkowanie strome. Zwiń go w kulkę, przykryj serwetką i pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Zauważam, że do nadzienia możesz wziąć mięso jagnięce, mięso z kurczaka (okazuje się, że Samsa jest elegancka!), dynia lub ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto rośnie, rozpuść 100-150 gr. masła lub margaryny. Pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto wzrośnie, zwiń je w cienką warstwę. Na wierzch kładziemy stopioną margarynę(możesz mieć masło). Pamiętaj, aby nie mieć w nim wody! Margaryna powinna pokryć całą warstwę grubą warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obróć ciasto do tuby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A po w piłkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj serwetką i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto, odkręć rurkę, podziel na kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z każdego tworzymy piłkę. Rozwałkuj grubsze. Wyjdzie okrągła tortilla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tortille należy przykryć serwetką i pozostawić na 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż mięso mielone na tortilli. I Rzeźbimy Trójkąty. Samsa może być owalna, kwadratowa i okrągła - do woli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nakłuwamy samsę w kilku miejscach wykałaczką. Przykryj serwetką przez 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik. I kładziemy samsy na blasze do pieczenia. Ogień powinien być słaby, a blachę do pieczenia najlepiej umieścić na samej górze piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy poczujesz przyjemny aromat, możesz sprawdzić, czy Samsa została upieczona.

oto przepis na zrobienie samsy. I sam możesz upiec domowej roboty Samsa i podać do herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy