skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drożdże wsypujemy do szklanki ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż utworzy się Piankowa Czapka.
przesiej mąkę do miski, wymieszaj z solą, wlej drożdże.
dodaj masło i zagniataj ciasto, miękkie i elastyczne.
zagniataj ciasto przez 10-15 minut.
ciasto układamy w misce wysmarowanej olejem. Posmaruj masłem powierzchnię ciasta. Przykryj miskę folią i trzymaj w ciepłym ciemnym miejscu przez półtorej godziny.
gdy ciasto wzrośnie dwukrotnie, ugniataj je, zwiń w prostokątną warstwę.
posyp tartym serem i koperkiem.
Obróć krawędzie prostokąta do środka. I jeszcze raz. Ściśnij krawędzie na środku.
połóż bochenek na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia.
wykonujemy podłużne nacięcia na bochenku, smarujemy go żółtkiem ubitym wodą. Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180-190 gr. Na dnie kładziemy naczynia z wrzącą wodą. Spryskaj ściany piekarnika wodą z butelki z rozpylaczem.
włóż bochenek do piekarnika na średnim poziomie. Pieczemy pół godziny lub 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g