pachnący Bochenek

pyszny bochenek z cudownie delikatnym miękiszem i niesamowitym smakiem. Proste i smaczne! Ten aromatyczny Bochenek ma delikatny miękisz i chrupiącą skórkę!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 71 % 37 g
245 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

drożdże wsypujemy do szklanki ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż utworzy się Piankowa Czapka.

przesiej mąkę do miski, wymieszaj z solą, wlej drożdże.

dodaj masło i zagniataj ciasto, miękkie i elastyczne.

zagniataj ciasto przez 10-15 minut. 

ciasto układamy w misce wysmarowanej olejem. Posmaruj masłem powierzchnię ciasta. Przykryj miskę folią i trzymaj w ciepłym ciemnym miejscu przez półtorej godziny.

gdy ciasto wzrośnie dwukrotnie, ugniataj je, zwiń w prostokątną warstwę.

posyp tartym serem i koperkiem.

Obróć krawędzie prostokąta do środka. I jeszcze raz. Ściśnij krawędzie na środku.

połóż bochenek na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia.

wykonujemy podłużne nacięcia na bochenku, smarujemy go żółtkiem ubitym wodą. Odstawiamy na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do 180-190 gr. Na dnie kładziemy naczynia z wrzącą wodą. Spryskaj ściany piekarnika wodą z butelki z rozpylaczem.

włóż bochenek do piekarnika na średnim poziomie. Pieczemy pół godziny lub 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy