Cherry Crumble z migdałami

lepiej podawać Crumble na ciepło z gałką lodów waniliowych. Bardzo, bardzo długo gotowałem taki Crumble. Zdjęcia z tej sesji nie zostały. Ale od kilku lat pamiętam, że chciałem go ponownie ugotować i wreszcie uchwycić. Teraz pod koniec sezonu wiśniowego w końcu znalazłem czas na wdrożenie długoletniego przepisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 16 % 12 g
węglowodany 77 % 59 g
286 kcal
IG: 45 / 25 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj wiśnie, 1 łyżkę miodu i soku z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno wymieszaj płatki owsiane, zmielone migdały, pozostały miód i oliwę z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wiśnie w naczyniu do pieczenia lub w porcjach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż masę owsiano-migdałową równomiernie na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż Crumble do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 10 minut, aż na powierzchni utworzy się złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy