ciasto biszkoptowe z kremem maślanym i jabłkami

cudowny deser! Pyszne, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach! Smacznie. Bardzo smaczny, delikatny i soczysty taniec.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 58 % 19 g
189 kcal
IG: 30 / 5 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

ubij zmiękczone masło z cukrem.



stopniowo dodawaj po jednym na raz wszystkie jajka. 

następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj.



formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę ciasta. Spłaszcz go.

do reszty ciasta dodaj kakao, mleko i wymieszaj wszystko razem.



ciasto czekoladowe połóż na białym cieście. 

jabłka obrać i pokroić na 6 kawałków. Pokrój każdą część na pół.



Wrzuć jabłka do ciasta i posyp je cynamonem.

włóż placek do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez 40 minut.



ochłodzić.

zrób krem budyniowy.



400 ml mleka zagotuj z cukrem.

w 100 ml zimnego mleka rozpuść pudding w proszku, dodaj go do gorącego mleka i ciągle mieszając ugotuj budyń.



ochłodzić. 

dodaj masło do pudigu i dobrze ubij, aż będzie gładkie.



połóż krem na placu, posyp startą czekoladą.

włóż placek do lodówki.



po kilku godzinach, gdy placek stwardnieje i nasączy się, wyjmij go i pokrój w ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g

Podobne przepisy