skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij zmiękczone masło z cukrem.
stopniowo dodawaj po jednym na raz wszystkie jajka.
następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj.
formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę ciasta. Spłaszcz go.
do reszty ciasta dodaj kakao, mleko i wymieszaj wszystko razem.
ciasto czekoladowe połóż na białym cieście.
jabłka obrać i pokroić na 6 kawałków. Pokrój każdą część na pół.
Wrzuć jabłka do ciasta i posyp je cynamonem.
włóż placek do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez 40 minut.
ochłodzić.
zrób krem budyniowy.
400 ml mleka zagotuj z cukrem.
w 100 ml zimnego mleka rozpuść pudding w proszku, dodaj go do gorącego mleka i ciągle mieszając ugotuj budyń.
ochłodzić.
dodaj masło do pudigu i dobrze ubij, aż będzie gładkie.
połóż krem na placu, posyp startą czekoladą.
włóż placek do lodówki.
po kilku godzinach, gdy placek stwardnieje i nasączy się, wyjmij go i pokrój w ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g