skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta:
w ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodaj resztę cukru, szczyptę soli, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut.
nadzienie orzechowe:
zagotuj mleko z cukrem i cynamonem, dodaj zmielone orzechy. Dobrze wymieszaj. Schłodzić i dodać białko.
nadzienie makowe:
zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i dodaj mak, zagotuj, dodaj semolinę i gotuj przez 2-3 minuty. Ochłodzić.
gotowanie plecionki:
podziel ciasto na dwie części. Nasmaruj jedną warstwę nadzieniem orzechowym, drugą warstwą maku. Zwiń w bułki. Pokrój każdą rolkę wzdłuż. Splot dwa paski i umieść najpierw jeden warkocz w okrągłym kształcie, a drugi na górze. Piec około 45 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g