Plecionka z ciasta drożdżowego z nadzieniem orzechowym i makowym

świeże domowe wypieki do ulubionej herbaty. Pyszne i piękne. Bardzo smaczna i piękna plecionka z ciasta drożdżowego, która spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Lidia AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 72 % 41 g
271 kcal
IG: 7 / 2 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

przygotowanie ciasta:

w ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodaj resztę cukru, szczyptę soli, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut.



nadzienie orzechowe:

zagotuj mleko z cukrem i cynamonem, dodaj zmielone orzechy. Dobrze wymieszaj. Schłodzić i dodać białko.



nadzienie makowe:

zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i dodaj mak, zagotuj, dodaj semolinę i gotuj przez 2-3 minuty. Ochłodzić.



gotowanie plecionki:
podziel ciasto na dwie części. Nasmaruj jedną warstwę nadzieniem orzechowym, drugą warstwą maku. Zwiń w bułki. Pokrój każdą rolkę wzdłuż. Splot dwa paski i umieść najpierw jeden warkocz w okrągłym kształcie, a drugi na górze. Piec około 45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy