zapiekanka z twarogu z marchewką

zdrowe i bardzo smaczne jedzenie! Proste, apetyczne i szalenie smaczne! Marchew jest bardzo dobra dla wzroku. Musisz go jeść, ale nie zawsze chcesz gryźć na surowo. Z niego, podobnie jak z innych warzyw, można przygotować różne potrawy. Podoba mi się przepis kulinarny "zapiekanka z twarogu z marchewką". Daję ci ilość cukru, którą możesz wykorzystać do przygotowania zapiekanki na drugie danie. Jeśli chcesz dostać deser, po prostu dodaj więcej cukru. Zapiekanka powinna być delikatna i lekka.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 30 % 7 g
140 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
zajmijmy się więc jej głównym składnikiem, a mianowicie marchewką. Umyj go, obierz i przetrzyj tarką, która ma duże otwory. Weź patelnię z grubym dnem. Umieść marchewki na dnie i zalej wodą. Musisz wlać w taki sposób, aby woda tylko trochę zakryła marchewki. Umieść patelnię na małym ogniu. Gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj masło do marchewki. Dodaj trochę soli i dodaj cukier. Marchewki należy gotować, aż będą całkowicie ugotowane. Zajmie ci to około 30 minut. Następnie spuść pozostałą w nim wodę i ostudź. Rozbij jajka. Ubij żółtka i włóż je do twarogu. Zmiel masę. Dodaj powstałą mieszaninę do marchwi. Wymieszać. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Ubij białka na gęstą pianę. Delikatnie wymieszaj je z masą marchewkową. Przygotuj naczynie do pieczenia. Połóż papier do pieczenia na dnie i połóż na nim zapiekankę. Posyp bułką tartą na wierzchu i włóż do piekarnika. Piecz takie jedzenie przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy