ciasto Budyniowe

zwiewne ciasto z najdelikatniejszym kremem zachwyci cię! Kulinarny przepis na doskonały deser znalazłem na stronie poświęconej kuchni francuskiej. To ciasto parzone nadaje się zarówno do herbaty, jak i do dekoracji świątecznego stołu.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 42 % 18 g
297 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw przygotuj ciasto parzone. Aby to zrobić, weź patelnię z grubym dnem, wlej do niej wodę, sól i dodaj margarynę. Doprowadź płyn do wrzenia i stopniowo dodawaj mąkę. Nasze ciasto powinno zgęstnieć i stać się elastyczne. Zdejmij patelnię z pieca i pozwól ciastu lekko ostygnąć. Następnie wbijamy do niego jedno jajko, bijąc trzepaczką lub mikserem. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Bierzemy blachę do pieczenia, wykładamy ją pergaminem i łyżką stołową rozprowadzamy ciasto budyniowe, aby przyszłe ciasta nie sklejały się ze sobą. Wysyłamy blachę do pieczenia do piekarnika. Takie ciasto piecze się bardzo szybko,więc musisz go monitorować, nie odchodząc daleko od pieca (15 minut). Teraz przygotuj krem: ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta. Następnie stopniowo wprowadzamy je do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Wyjmujemy ciasta z piekarnika, przecinamy je wzdłuż podstawy i wkładamy krem do powstałego otworu. To wszystko, nasze słodkie jedzenie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy