skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli masz już gotowe mięso mielone, pozostaje tylko doprawić je cebulą, solą i pieprzem. Osobiście nigdy nie wkładam surowej cebuli do jeży, ale smażę ją wcześniej w oleju roślinnym. Jednocześnie kulki mięsne są znacznie smaczniejsze. Ten przepis kulinarny w zasadzie oznacza użycie surowej cebuli, ale w każdym razie wybór należy do ciebie. Ugotuj ryż, aby pozostał lekko wilgotny. Ostudzić i wymieszać z mięsem mielonym. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj rękami. Możesz spróbować zostawić grudkę mięsa mielonego w misce, aby była bardziej lepka. Rzeźbimy piękne okrągłe jeże, których średnica wyniesie około pięciu centymetrów. Bierzemy szeroką i głęboką patelnię, pokrywamy ją kwaśną śmietaną i szczelnie układamy jeże. Teraz przygotowujemy wypełnienie. Wymieszaj połowę porcji kwaśnej śmietany z koncentratem pomidorowym, dodaj sól i pieprz. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, rozcieńczyć przegotowaną wodą. Teraz wlej nasze wypełnienie do jeży. I wysyłamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze około 180 stopni. Zajmie to trzydzieści minut, nie więcej. To wszystko, jedzenie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g