jeże

soczyste jeże w bardzo apetycznym sosie. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Wspaniałe, bardzo apetyczne i piękne danie kuchni rosyjskiej, które może nawet ozdobić stół na wakacje.
LET@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 36 % 14 g
244 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jeśli masz już gotowe mięso mielone, pozostaje tylko doprawić je cebulą, solą i pieprzem. Osobiście nigdy nie wkładam surowej cebuli do jeży, ale smażę ją wcześniej w oleju roślinnym. Jednocześnie kulki mięsne są znacznie smaczniejsze. Ten przepis kulinarny w zasadzie oznacza użycie surowej cebuli, ale w każdym razie wybór należy do ciebie. Ugotuj ryż, aby pozostał lekko wilgotny. Ostudzić i wymieszać z mięsem mielonym. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj rękami. Możesz spróbować zostawić grudkę mięsa mielonego w misce, aby była bardziej lepka. Rzeźbimy piękne okrągłe jeże, których średnica wyniesie około pięciu centymetrów. Bierzemy szeroką i głęboką patelnię, pokrywamy ją kwaśną śmietaną i szczelnie układamy jeże. Teraz przygotowujemy wypełnienie. Wymieszaj połowę porcji kwaśnej śmietany z koncentratem pomidorowym, dodaj sól i pieprz. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, rozcieńczyć przegotowaną wodą. Teraz wlej nasze wypełnienie do jeży. I wysyłamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze około 180 stopni. Zajmie to trzydzieści minut, nie więcej. To wszystko, jedzenie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy