skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz orzechy i poparz je. Niektóre z nich są kruszone, a inne posypane cukrem i smażone w piekarniku, aż powstanie jasnobrązowa skorupa. Włóż śmietanę do piekarnika. Kiedy na ich powierzchni zobaczymy różową piankę, usuń ją, wkładając z powrotem do piekarnika-i tak pięć razy. Nie doprowadzaj pianek do ciemnobrązowego koloru, w przeciwnym razie będą się palić. Wytnij 2-3 paski pianki. Wlej cukier i semolinę do pozostałej śmietany.
Krok 2:
Gotuj, aż owsianka zgęstnieje, wymieszaj! Wymieszaj wszystko, dodając orzechy, rodzynki i posiekaną piankę. Nasmaruj płytką formę olejem, połóż owsiankę, a na niej piankę. I tak-trzy razy. Wierzch nie z pianką, ale z cukrem.
Krok 3:
Włóż do piekarnika i piecz, aż owsianka pokryje się złotobrązową skórką.
Krok 4:
Następnie połóż orzechy smażone z cukrem, kandyzowane owoce, a także owoce w puszkach lub dżem na gorącej owsiance.
Krok 5:
Owsianka Gurievskaya będzie jeszcze smaczniejsza, gdy posypamy każdą warstwę orzechami, kandyzowanymi owocami i przyprawami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g