skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować, musisz zagnieść ciasto ze wszystkich składników ciasta. Powinno być fajne. Następnie zwinąć piłkę, nasmarować olejem roślinnym, owinąć folią spożywczą i pozostawić na godzinę.
pozbywamy się zielonych jabłek ze skórki i rdzenia, kroimy na kawałki, mieszamy z sokiem z jednej cytryny, posiekanymi migdałami i rodzynkami.
smażyć bułkę tartą na maśle (1 łyżka). Rozpuść całe masło, które nam zostało. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200, C.
zaparzone ciasto rozwałkowujemy cienką warstwą na bawełnianej serwetce, uprzednio posypanej mąką. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła, a następnie kwaśną śmietaną, posyp smażoną bułką tartą i rozłóż nadzienie.
wymieszaj cynamon z cukrem i posyp nim nadzienie. Ciasto zwijamy rolką za pomocą serwetki. Włóż powstałą bułkę do natłuszczonej formy i posmaruj ją pozostałym olejem.
czas pieczenia wynosi 45 minut. Gotowy strudel wiedeński, po schłodzeniu, zmiażdżyć cukrem pudrem. Udekoruj listkiem mięty i podawaj z filiżanką pachnącej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g