strudel jabłkowy z Wiednia

Strudel z najdelikatniejszego ciasta zachwyci cię! Przepis kulinarny na wiedeński strudel przeczytałam w książce kucharskiej kuchni austriackiej. I wiesz, od razu przypadł mi do gustu do tego stopnia, że dosłownie następnego dnia udekorował nasz stół i zachwycił moją rodzinę. Jedzenie ma niesamowity i niepowtarzalny aromat i smak.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 67 % 26 g
204 kcal
IG: 23 / 19 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

aby przygotować, musisz zagnieść ciasto ze wszystkich składników ciasta. Powinno być fajne. Następnie zwinąć piłkę, nasmarować olejem roślinnym, owinąć folią spożywczą i pozostawić na godzinę.
pozbywamy się zielonych jabłek ze skórki i rdzenia, kroimy na kawałki, mieszamy z sokiem z jednej cytryny, posiekanymi migdałami i rodzynkami.
smażyć bułkę tartą na maśle (1 łyżka). Rozpuść całe masło, które nam zostało. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200, C.
zaparzone ciasto rozwałkowujemy cienką warstwą na bawełnianej serwetce, uprzednio posypanej mąką. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła, a następnie kwaśną śmietaną, posyp smażoną bułką tartą i rozłóż nadzienie.
wymieszaj cynamon z cukrem i posyp nim nadzienie. Ciasto zwijamy rolką za pomocą serwetki. Włóż powstałą bułkę do natłuszczonej formy i posmaruj ją pozostałym olejem.
czas pieczenia wynosi 45 minut. Gotowy strudel wiedeński, po schłodzeniu, zmiażdżyć cukrem pudrem. Udekoruj listkiem mięty i podawaj z filiżanką pachnącej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy