Sernik z twarogiem, rodzynkami i jabłkami

sernik jest pyszny i zdrowy, nadaje się na śniadanie lub herbatę! Przedstawiam wam przepis kulinarny mojej babci. Nazywa się to sernikiem z twarogiem, rodzynkami i jabłkami. To jedzenie jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 59 % 26 g
228 kcal
IG: 8 / 8 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

wlej przesianą mąkę do głębokiego naczynia, dodaj cukier, proszek waniliowy i rozrzuć pokrojone kawałki masło. Następnie posiekaj je widelcem na okruchy. Ubij jajka widelcem i dodaj do mąki, wymieszaj. Dodaj wygaszoną sodę, którą gasimy 1.L. ocet. Wymieszaj i szybko zagniataj ciasto. Ciasto rozwałkowujemy warstwą o grubości około 1 cm i wycinamy małe kółka o średnicy około 10-12 cm. Rozłóż nasze kółka na blasze do pieczenia z wysokim bokiem. Wstępnie przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Pośrodku kół wykonujemy wgłębienia. Następnie wykonujemy nadzienie. Oddziel jedno żółtko od białka. Dodaj białko do reszty jajek i ubij z cukrem, aż masa jajeczna trzykrotnie zwiększy objętość. Twarożek przecieramy przez sito i mieszamy z kaszą manną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie włóż ubite jajka do tej masy, ostrożnie wymieszaj. Jabłka obieramy ze skórki i rdzenia, kroimy w drobną kostkę, myjemy rodzynki i dzielimy każdą skórkę na pół. Następnie wypełnij wgłębienie w kółkach nadzieniem. Piec przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal / 100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy