skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej przesianą mąkę do głębokiego naczynia, dodaj cukier, proszek waniliowy i rozrzuć pokrojone kawałki masło. Następnie posiekaj je widelcem na okruchy. Ubij jajka widelcem i dodaj do mąki, wymieszaj. Dodaj wygaszoną sodę, którą gasimy 1.L. ocet. Wymieszaj i szybko zagniataj ciasto. Ciasto rozwałkowujemy warstwą o grubości około 1 cm i wycinamy małe kółka o średnicy około 10-12 cm. Rozłóż nasze kółka na blasze do pieczenia z wysokim bokiem. Wstępnie przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Pośrodku kół wykonujemy wgłębienia. Następnie wykonujemy nadzienie. Oddziel jedno żółtko od białka. Dodaj białko do reszty jajek i ubij z cukrem, aż masa jajeczna trzykrotnie zwiększy objętość. Twarożek przecieramy przez sito i mieszamy z kaszą manną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie włóż ubite jajka do tej masy, ostrożnie wymieszaj. Jabłka obieramy ze skórki i rdzenia, kroimy w drobną kostkę, myjemy rodzynki i dzielimy każdą skórkę na pół. Następnie wypełnij wgłębienie w kółkach nadzieniem. Piec przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
