Sernik królewski z twarogiem

Świetne ciasto twarogowe na śniadanie lub lekką kolację. Obecnie istnieje wiele rodzajów serników, które mają różne kształty, nadzienia i nazwy. Chcę teraz opowiedzieć o serniku z twarogiem, który nazywa się królewskim. Nie wiem, dlaczego królewski sernik z twarogiem ma taką nazwę, ale wiem na pewno, że jest bardzo smaczny i miękki. Taki sernik można przygotować zarówno na świąteczny stół, jak i na śniadanie dla ukochanych dzieci.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 48 % 21 g
węglowodany 25 % 11 g
278 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

aby przygotować sernik Królewski, musisz ubić jajka, dodać twaróg, stopniowo wsypać cukier i szczyptę soli i ubić, aż będzie gładka. Masło (stałe) pocieramy grubo na tarce, wsypujemy mąkę i pocieramy, aż uzyska masę przypominającą okruchy. Następnie podziel tę masę na równe dwie części. Ostrożnie wlej jedną część do formy, połóż masę twarogową na wierzchu i wlej na nią resztę masy maślanej. Rozgrzej piekarnik do 180 C i upiecz serniki w gorącym piekarniku, aż będą całkowicie ugotowane. Otrzymałem taki przepis kulinarny od mojej matki, która bardzo często rozpieszczała nas różnymi wypiekami i jedzeniem pieczonym w piekarniku. Radzę spróbować zrobić sernik Królewski na deser. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy