serniki z twarogiem na cieście ze świeżymi drożdżami

niesamowicie pyszny przepis na serniki z pewnością pokochasz! Pamiętam czasy, kiedy zaraz po telefonie informującym o zakończeniu jego lekcji 3, prawie całą klasą pędziliśmy do szkolnej stołówki i staliśmy w kolejce po pyszne serniki. Czas mijał, a moja miłość do tego jedzenia tylko się nasiliła. Teraz sam gotuję serniki z twarogiem według znanego mi od dawna przepisu kulinarnego. Opowiadam ci o nim.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 63 % 34 g
265 kcal
IG: 0 / 3 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na ciasto: mąkę 110g, drożdże i ciepłą wodę wymieszać i pozostawić w cieple na 4,5 godziny. Dodaj pozostałe stopione masło, cukier, sól, białko do ciasta. Dodaj mąkę i wymieszaj. Zagniataj ciasto przez 15 minut mikserem do ciasta. Przykryj ciasto folią i pozostaw na 2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia przetrzyj twaróg przez sito, a następnie dodaj cukier granulowany, żółtko kurczaka, cukier waniliowy, mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz rozwałkuj powstałe ciasto w opaskę uciskową, pokrój na około 8-12 identycznych kawałków, zwiń je w kulki i połóż na blasze do pieczenia pokrytej tłuszczem lub olejem, pozwól kulkom ciasta parzyć przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie wykonujemy wgłębienie w każdej kulce dnem szklanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie posmaruj krawędzie serników jajkiem i włóż nadzienie twarogowe do wnęki. Następnie odstawiamy serniki na 10 minut, a następnie wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy