serniki z twarogiem z ciasta drożdżowego

dzieci pokochają to! Prosty przepis na serniki domowe!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 70 % 38 g
236 kcal
IG: 3 / 8 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

sama wzmianka o tym przepisie kulinarnym nawiązuje do spokojnego dzieciństwa. Kiedy babcia, a potem mama gotowała serniki z ciasta drożdżowego, aromat tego pysznego jedzenia rozprzestrzenił się daleko poza nasze mieszkanie. Z wielką przyjemnością zjadliśmy serniki ze szklanką mleka lub pachnącej herbaty ziołowej.

  Aby przygotować ciasto drożdżowe, wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, dodaj sól, cukier, wlej lekko ciepłe mleko i wbij jedno jajko kurze. Zagniatamy ciasto, nie powinno przylegać do rąk, a okazuje się elastyczne i miękkie. Przed końcem ugniatania należy dodać olej roślinny, a najlepiej olej musztardowy. Ponownie wszystko dobrze zagnieść, przykryć ciasto lnianą serwetką i pozostawić do rozwarstwienia ciasta na 1,5 godziny.

przygotuj nadzienie: wymieszaj dwie łyżki cukru z cukrem waniliowym i zmiel z twarogiem. Następnie dodajemy tam suszone rodzynki i dobrze wszystko mieszamy.

 gotowe ciasto kroimy w jednolite kulki, na środku których kładziemy nadzienie. Serniki nie układamy szczelnie na blasze do pieczenia lub formie uprzednio nasmarowanej olejem i pozwalamy ciastu na kolejne 25 minut.

 ubij jajko z cukrem i posmaruj nim serniki. Piec w temperaturze 180C do miękkości.
ten prosty deser zawsze zachwyci Twoich bliskich i przyjaciół.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy