skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wołowina przygotowana według przepisu mojej mamy to wspaniały posiłek na świąteczny stół. Mięso pieczone w ten sposób zawsze okazuje się bardzo smaczne i delikatne. Solimy filet wołowy i dobrze ubijamy. Kotlet kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smażymy z obu stron do miękkości. Umyte ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. W osobnej misce smażyć ziemniaki z obu stron na dowolnym oleju. Umyte grzyby myjemy i kroimy na kawałki, a następnie smażymy na patelni z olejem roślinnym, na kilka minut przed gotowaniem Wprowadzamy śmietanę i dusimy, ciągle mieszając. Połóż kotlet wołowy na arkuszu folii, połóż ziemniaki na wierzchu, a następnie lekko schłodzone pieczarki. Wszystko posyp solą i czarnym pieprzem do smaku. Mocno zaciskamy krawędzie folii i kładziemy na blasze do pieczenia, którą wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przed pieczeniem. Wołowina pieczona w folii jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g