ciasto drożdżowe z mięsem i ryżem

mąż chce ciasta, a nawet na drożdżach? Świetny wybór, zaczynaj! U mnie w kolokacji – ciasto drożdżowe zawsze nieprzyjemnie mrowiło pod łyżką, ale ostatnio poznałam sekret szybkiego ciasta drożdżowego z mięsem i ryżem. Okazało się to proste – nie ma tajemnicy. Wszystko jest niezwykle proste i łatwe, największym problemem przy wykonywaniu tego przepisu kulinarnego jest wybór nadzienia, ale najbardziej odpowiada mi to, co teraz nazwałam – satysfakcjonujące, a dzieci lubią, a mąż nie burczy, że jadł, wciąż głodny.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 59 % 30 g
263 kcal
IG: 3 / 40 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zanim wyrabiamy ciasto, musimy zadbać o nadzienie. Smażyć pół kilograma mięsa mielonego z drobno posiekaną cebulą. Gotuj ryż do połowy ugotowany, ale jeśli nie można tego zrobić, odpowiedni jest również w pełni gotowy ryż. Zagotuj 3 jajka, drobno posiekaj i wymieszaj z ryżem i mięsem mielonym, solą, pieprzem. Ale teraz zagniatamy ciasto. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuść margarynę, wlej do niej ciepłe mleko, dodaj odpowiednie drożdże i mąkę. Sól i dodaj jajko. Zagniatamy ciasto, na samym końcu należy wlać 2-3 łyżki oleju roślinnego. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na dosłownie pół godziny. Ciasta formujemy zamknięte i pieczemy w temperaturze 200 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy