julien z grzybów
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis można rozpocząć od "Zbierz prawdziwe grzyby miodowe". Grzyby bardzo łatwo pomylić z fałszywymi trującymi grzybami miodowymi, dlatego należy zachować ostrożność podczas zbierania. Trujące grzyby z reguły są jaśniejsze, a ich miąższ nie jest biały, ale żółty i smakują gorzko. Grzyby miodowe rosną na pniach, stąd nazwa.
to bardzo smaczne grzyby, świetnie nadają się do solenia i marynowania. I możesz ugotować julienne z grzybów miodowych. Słowo julienne pochodzi od francuskiego "Lipiec", ale grzyby miodowe na żywność najlepiej zbierać jesienią.
oczyść grzyby z ziemi i trawy, posortuj i napełnij wodą. Ogrzewamy na kuchence do wrzenia, odsączamy przez sito, myjemy grzyby zimną wodą, zalewamy wrzącą wodą, solimy wodę w rondlu i gotujemy przez 30 minut.
drobno posiekaj cebulę i smaż na ghee, aż będzie przezroczysta.
wyjmujemy grzyby, dodajemy do patelni i zalewamy ciężką śmietaną lub kwaśną śmietaną. Do pieczenia potrzebujemy kokotniki (ceramiczne płytkie garnki z uchwytami). W nich układamy grzyby miodowe z cebulą i kwaśną śmietaną i wszystko posypujemy startym serem śmietankowym.
piekarnik powinien być rozgrzany do 150 stopni. Aby ser się stopił, co jest wskaźnikiem gotowości naczynia, wystarczy około 7 minut.
mam nadzieję, że przepis Ci się przyda. Smacznego.
to bardzo smaczne grzyby, świetnie nadają się do solenia i marynowania. I możesz ugotować julienne z grzybów miodowych. Słowo julienne pochodzi od francuskiego "Lipiec", ale grzyby miodowe na żywność najlepiej zbierać jesienią.
oczyść grzyby z ziemi i trawy, posortuj i napełnij wodą. Ogrzewamy na kuchence do wrzenia, odsączamy przez sito, myjemy grzyby zimną wodą, zalewamy wrzącą wodą, solimy wodę w rondlu i gotujemy przez 30 minut.
drobno posiekaj cebulę i smaż na ghee, aż będzie przezroczysta.
wyjmujemy grzyby, dodajemy do patelni i zalewamy ciężką śmietaną lub kwaśną śmietaną. Do pieczenia potrzebujemy kokotniki (ceramiczne płytkie garnki z uchwytami). W nich układamy grzyby miodowe z cebulą i kwaśną śmietaną i wszystko posypujemy startym serem śmietankowym.
piekarnik powinien być rozgrzany do 150 stopni. Aby ser się stopił, co jest wskaźnikiem gotowości naczynia, wystarczy około 7 minut.
mam nadzieję, że przepis Ci się przyda. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g