skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby go ugotować, musisz najpierw ugotować ryż, aż będzie całkowicie ugotowany. Aby to zrobić, umieść wodę na ogniu w rondlu. Gdy się zagotuje, włóż ryż i trochę soli. Podczas gotowania ryżu możesz zająć się mięsem. Opłucz go. Pozostaw do wyschnięcia i przewiń przez maszynę do mięsa. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj mięso z marchewką, ryżem. Dodaj do nich śmietanę, mleko i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sól i pieprz, jeśli lubisz ostre. Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj olejem i posyp odrobiną mąki. Wyrównaj powierzchnię. Włóż powstałą zapiekankę do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Możesz upiec E w grillu powietrznym z dużą prędkością nadmuchu. Temperatura powinna wynosić 235 stopni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g