zapiekanka z ryżu z indyka

Prosty przepis na bardzo smaczną zapiekankę! Dzieci będą zachwycone! Chcesz ugotować zapiekankę podobną do sufletu, musisz przestrzegać specjalnego przepisu kulinarnego. Znalazłam go na jednej stronie kulinarnej i chcę się z wami podzielić. To jedzenie nazywało się zapiekanką ryżową "słoneczną".
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 68 % 32 g
214 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

aby go ugotować, musisz najpierw ugotować ryż, aż będzie całkowicie ugotowany. Aby to zrobić, umieść wodę na ogniu w rondlu. Gdy się zagotuje, włóż ryż i trochę soli. Podczas gotowania ryżu możesz zająć się mięsem. Opłucz go. Pozostaw do wyschnięcia i przewiń przez maszynę do mięsa. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj mięso z marchewką, ryżem. Dodaj do nich śmietanę, mleko i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sól i pieprz, jeśli lubisz ostre. Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj olejem i posyp odrobiną mąki. Wyrównaj powierzchnię. Włóż powstałą zapiekankę do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Możesz upiec E w grillu powietrznym z dużą prędkością nadmuchu. Temperatura powinna wynosić 235 stopni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g

Podobne przepisy