skład / składniki
metoda gotowania
1.Wstępnie lekko podgrzej mleko i wodę (ale nie używaj na gorąco), płyny powinny być po prostu ciepłe;
2. Rozcieńczyć suche drożdże w części ciepłej wody i dodać do mąki (jeśli używasz żywych drożdży, zmiel je mąką);
3. Dodaj sól do mąki z drożdżami;
4. Dodaj mleko i pozostałą wodę;
5. Zagnieść ciasto (nie zaleca się dodawania mąki, ponieważ chleb może stracić lekkość i lekkość), lepiej jest użyć kombajnu (nasadki hakowej) do wyrabiania ciasta i wyrabiać na średnich obrotach przez 15-20 minut. Ale ponieważ nie każdy ma Kombajn, możesz ugniatać ciasto rękami;
6. Przenieś ciasto na stół i ugniataj rękami, aż przylgnie do rąk (spryskuję ręce olejem roślinnym);
7. Ciasto przełożyć do miski i umieścić w ciepłym miejscu na godzinę, przykrywając bawełnianym ręcznikiem (trzymam ciasto w 35 gr. w piekarniku na Spec. trybie do testu), w tym czasie powinno się podwoić;
8. Zagnieść ciasto, aby usunąć powietrze i uformować cegłę, którą następnie włożyć do formy uprzednio nasmarowanej masłem (to ważne ! W żadnym wypadku nie roślinny);
9. Pozostaw przygotowane ciasto w formie do pieczenia na godzinę (używam również specjalnego trybu mojego piekarnika);
10. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni, a wraz z rozpoczęciem pieczenia chleba obniż temperaturę do 220 stopni;
11. Przed pieczeniem wierzch przyszłego chleb można posypać mąką , ale wolę posmarować wierzch ubitym jajkiem * dzięki temu wygląda bardziej apetycznie;
12. Piecz chleb przez 20-25 minut (w zależności od możliwości piekarnika);
13. Wyciągnij upieczony chleb z formy (jeśli forma jest odpowiednio przygotowana do pieczenia, sam wyleci z niej bez większego wysiłku);
13. Pozwól chlebowi całkowicie ostygnąć, a następnie możesz cieszyć się jego doskonałym smakiem i chrupiącą skórką.
Uwaga: do pieczenia używam aluminiowych foremek o wymiarach 8x21, objętość wynikowego ciasta z przepisu wypełnia około 1,5 foremek. Na zdjęciu podzieliłem objętość na 2 formy, więc okazało się, że są mini bochenki. Ale to ma swój Plus-pokrojone plastry są porcjami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g