chleb według przepisu Lisy Glińskiej

aromatyczny domowy chleb prosto z piekarnika! Prosty przepis dla początkujących, który nie wymaga specjalnej uwagi i po prostu niesamowity wynik. Nawet pierwszy eksperyment z tym przepisem zakochał się w mojej rodzinie.
Julia DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 41 g
209 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1.Wstępnie lekko podgrzej mleko i wodę (ale nie używaj na gorąco), płyny powinny być po prostu ciepłe;

2. Rozcieńczyć suche drożdże w części ciepłej wody i dodać do mąki (jeśli używasz żywych drożdży, zmiel je mąką);

3. Dodaj sól do mąki z drożdżami;

4. Dodaj mleko i pozostałą wodę;

5. Zagnieść ciasto (nie zaleca się dodawania mąki, ponieważ chleb może stracić lekkość i lekkość), lepiej jest użyć kombajnu (nasadki hakowej) do wyrabiania ciasta i wyrabiać na średnich obrotach przez 15-20 minut. Ale ponieważ nie każdy ma Kombajn, możesz ugniatać ciasto rękami;

6. Przenieś ciasto na stół i ugniataj rękami, aż przylgnie do rąk (spryskuję ręce olejem roślinnym);

7. Ciasto przełożyć do miski i umieścić w ciepłym miejscu na godzinę, przykrywając bawełnianym ręcznikiem (trzymam ciasto w 35 gr. w piekarniku na Spec. trybie do testu), w tym czasie powinno się podwoić;

8. Zagnieść ciasto, aby usunąć powietrze i uformować cegłę, którą następnie włożyć do formy uprzednio nasmarowanej masłem (to ważne ! W żadnym wypadku nie roślinny);

9. Pozostaw przygotowane ciasto w formie do pieczenia na godzinę (używam również specjalnego trybu mojego piekarnika);

10. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni, a wraz z rozpoczęciem pieczenia chleba obniż temperaturę do 220 stopni;

11. Przed pieczeniem wierzch przyszłego chleb można posypać mąką , ale wolę posmarować wierzch ubitym jajkiem * dzięki temu wygląda bardziej apetycznie;

12. Piecz chleb przez 20-25 minut (w zależności od możliwości piekarnika);

13. Wyciągnij upieczony chleb z formy (jeśli forma jest odpowiednio przygotowana do pieczenia, sam wyleci z niej bez większego wysiłku);

13. Pozwól chlebowi całkowicie ostygnąć, a następnie możesz cieszyć się jego doskonałym smakiem i chrupiącą skórką.

Uwaga: do pieczenia używam aluminiowych foremek o wymiarach 8x21, objętość wynikowego ciasta z przepisu wypełnia około 1,5 foremek. Na zdjęciu podzieliłem objętość na 2 formy, więc okazało się, że są mini bochenki. Ale to ma swój Plus-pokrojone plastry są porcjami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy