ciasto cebulowe z jajkiem kurzym i serem

wspaniałe i łatwe do zrobienia wypieki! Idealny przepis na delikatne ciasto z soczystą cebulą, twardym serem, kwaśną śmietaną i masłem, który z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 47 % 15 g
173 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasto cebulowe, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego sto gramów stopionego masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dziewięćdziesiąt gramów twardego sera startego na drobnej tarce do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej dwieście gramów mąki pszennej do wspólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj kruche ciasto, które następnie zbieramy rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbieramy ciasto rękami w grudkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane ciasto rozprowadzamy w formie o średnicy około dwudziestu trzech centymetrów, po czym rozprowadzamy je równomiernie i po uformowaniu boków wkładamy do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój jeden kilogram cebuli na dość cienkie półpierścienie i rozłóż na patelni, po dodaniu do niej pięćdziesięciu gramów masła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej jedną łyżkę cukru na patelnię z cebulą, a następnie jedną łyżeczkę soli i podsmaż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż dwieście gramów 15% kwaśnej śmietany do głębokiej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżkę stołową "ze zjeżdżalnią" skrobi kukurydzianej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej mieszankę grubo zmielonej papryki do miski ze śmietaną i skrobią do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozbij na przemian trzy jaja kurze do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie, rozbijając wszystkie pasma białka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszając podsmaż cebulę na patelni przez dziesięć minut na najwyższym ogniu, następnie zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię pokrywką, nadal gotuj cebulę przez kolejne dziesięć minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugotowaną cebulę rozprowadzamy z patelni do głębokiej miski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ugotowaną mieszankę jajeczną do miski z cebulą i wymieszaj wszystkie składniki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ugotowane nadzienie układamy w formie z podstawą ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozprowadzamy nadzienie w formie równomierną warstwą i wkładamy je na trzydzieści minut do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni, po czym zmniejszamy stopień piekarnika do stu pięćdziesięciu i kontynuujemy pieczenie ciasta na złoty kolor przez kolejne trzydzieści minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pięć minut przed gotowością posyp ciasto odrobiną startego twardego sera i włóż do piekarnika na kolejne dwie do trzech minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po upływie czasu wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika, a następnie uwalniając je z formy, kładziemy na talerzu i kroimy na porcje.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

ciasto cebulowe z serem to bardzo prosty przepis na pikantne wypieki w piekarniku! Najdelikatniejszy, niesamowicie pyszny, bardzo prosty i łatwy – ciasto cebulowe! To uniwersalne wypieki idealnie komponują się z każdym daniem lub napojem, zdecydowanie polecam przygotować dla swojej rodziny takie proste ciasto cebulowe z twardym serem, którego najlepszy przepis zwracam teraz uwagę. To pyszne ciasto z soczystą cebulą i jajkiem piecze się w zwykłym piekarniku i dość szybko. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad, zrób ciasto cebulowe! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy