skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasto cebulowe, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego sto gramów stopionego masła.
Krok 3:
Włóż dziewięćdziesiąt gramów twardego sera startego na drobnej tarce do miski.
Krok 4:
Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 5:
Przesiej dwieście gramów mąki pszennej do wspólnej miski.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj kruche ciasto, które następnie zbieramy rękami.
Krok 7:
Zbieramy ciasto rękami w grudkę.
Krok 8:
Ugotowane ciasto rozprowadzamy w formie o średnicy około dwudziestu trzech centymetrów, po czym rozprowadzamy je równomiernie i po uformowaniu boków wkładamy do lodówki.
Krok 9:
Pokrój jeden kilogram cebuli na dość cienkie półpierścienie i rozłóż na patelni, po dodaniu do niej pięćdziesięciu gramów masła.
Krok 10:
Wlej jedną łyżkę cukru na patelnię z cebulą, a następnie jedną łyżeczkę soli i podsmaż.
Krok 11:
Włóż dwieście gramów 15% kwaśnej śmietany do głębokiej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżkę stołową "ze zjeżdżalnią" skrobi kukurydzianej.
Krok 12:
Wlej mieszankę grubo zmielonej papryki do miski ze śmietaną i skrobią do smaku.
Krok 13:
Rozbij na przemian trzy jaja kurze do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 14:
Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie, rozbijając wszystkie pasma białka.
Krok 15:
Mieszając podsmaż cebulę na patelni przez dziesięć minut na najwyższym ogniu, następnie zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię pokrywką, nadal gotuj cebulę przez kolejne dziesięć minut.
Krok 16:
Ugotowaną cebulę rozprowadzamy z patelni do głębokiej miski.
Krok 17:
Włóż ugotowaną mieszankę jajeczną do miski z cebulą i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 18:
Ugotowane nadzienie układamy w formie z podstawą ciasta.
Krok 19:
Rozprowadzamy nadzienie w formie równomierną warstwą i wkładamy je na trzydzieści minut do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni, po czym zmniejszamy stopień piekarnika do stu pięćdziesięciu i kontynuujemy pieczenie ciasta na złoty kolor przez kolejne trzydzieści minut.
Krok 20:
Pięć minut przed gotowością posyp ciasto odrobiną startego twardego sera i włóż do piekarnika na kolejne dwie do trzech minut.
Krok 21:
Po upływie czasu wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika, a następnie uwalniając je z formy, kładziemy na talerzu i kroimy na porcje.
Krok 22:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
ciasto cebulowe z serem to bardzo prosty przepis na pikantne wypieki w piekarniku! Najdelikatniejszy, niesamowicie pyszny, bardzo prosty i łatwy – ciasto cebulowe! To uniwersalne wypieki idealnie komponują się z każdym daniem lub napojem, zdecydowanie polecam przygotować dla swojej rodziny takie proste ciasto cebulowe z twardym serem, którego najlepszy przepis zwracam teraz uwagę. To pyszne ciasto z soczystą cebulą i jajkiem piecze się w zwykłym piekarniku i dość szybko. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad, zrób ciasto cebulowe! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g