ciasto biszkoptowe z miodem orzechowym

proste biszkoptowe ciasto miodowe z orzechami. Biszkopt miodowy przekładany śmietaną z orzechami włoskimi. Prosty i pyszny przepis na ciasto biszkoptowe. Zafunduj sobie deser miodowo-orzechowy :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 52 % 25 g
283 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj sodę do miodu, wymieszaj. Pozostaw na 10-15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mikserem elektrycznym przez około minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę cukru, ubijaj przez około 2 minuty. Następnie dodaj pozostałą połowę cukru i kontynuuj ubijanie, aż będą twarde, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do miodu dodaj 1 łyżkę mieszanki jajecznej, wymieszaj, wlej do miski na jajka i delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiać w 2 krokach do mieszanki jajecznej i delikatnie wymieszać trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, przykryj spód papierem do pieczenia. Używam formy o średnicy 20 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do formy, spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przewiń formę z ciastem i łuskaj, aby ciasto było równomiernie rozłożone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C na 40 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką (wbij w środek biszkoptu, jeśli wykałaczka jest sucha, biszkopt jest gotowy). Niech gotowy biszkopt ostygnie i wyjmij go z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj śmietanę do wyrównania ciasta. Aby to zrobić, odłóż 250 g kwaśnej śmietany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż śmietanę na gazie lub bawełnianym ręczniku, dokręć mocno, pozostaw na 2-3 godziny, aby serwatka była szklana

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas gdy kwaśna śmietana jest przygotowywana do wyrównania, a biszkopt stygnie, przygotujemy krem na warstwę. Aby to zrobić, wymieszaj 450 g kwaśnej śmietany z cukrem pudrem i wstaw do lodówki na 30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W schłodzonym biszkopcie odetnij górę. Następnie pokrój go na 3 ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zmiel wierzch biszkoptu na okruchy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Składanie ciasta. Rozłóż 1/2 łyżki na talerzu. L Krem do warstwy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połóż ciasto na wierzchu. Naprawić pierścieniem do gotowania (nie jest to konieczne).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj kremem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż orzechy włoskie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ponownie posmaruj kremem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj drugim ciastem. Potem znowu krem-orzechy włoskie - krem-trzecie ciasto.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wstaw do lodówki na 30 min.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W tym czasie kończymy krem wyrównujący. Włóż śmietanę do miski.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wymieszaj ze skondensowanym mlekiem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wyjmij ciasto z lodówki.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Posmaruj kremem ze skondensowanym mlekiem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Udekoruj boki bułką tartą, udekoruj górę orzechami włoskimi.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub lepiej na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy