skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Dodaj sodę do miodu, wymieszaj. Pozostaw na 10-15 minut.
Krok 2:

Wbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli.
Krok 3:

Ubij mikserem elektrycznym przez około minutę.
Krok 4:

Dodaj połowę cukru, ubijaj przez około 2 minuty. Następnie dodaj pozostałą połowę cukru i kontynuuj ubijanie, aż będą twarde, około 10 minut.
Krok 5:

Do miodu dodaj 1 łyżkę mieszanki jajecznej, wymieszaj, wlej do miski na jajka i delikatnie wymieszaj.
Krok 6:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 7:

Przesiać w 2 krokach do mieszanki jajecznej i delikatnie wymieszać trzepaczką.
Krok 8:

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, przykryj spód papierem do pieczenia. Używam formy o średnicy 20 cm.
Krok 9:

Włóż ciasto do formy, spłaszcz.
Krok 10:

Przewiń formę z ciastem i łuskaj, aby ciasto było równomiernie rozłożone.
Krok 11:

Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C na 40 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką (wbij w środek biszkoptu, jeśli wykałaczka jest sucha, biszkopt jest gotowy). Niech gotowy biszkopt ostygnie i wyjmij go z formy.
Krok 12:

Przygotuj śmietanę do wyrównania ciasta. Aby to zrobić, odłóż 250 g kwaśnej śmietany.
Krok 13:

Rozłóż śmietanę na gazie lub bawełnianym ręczniku, dokręć mocno, pozostaw na 2-3 godziny, aby serwatka była szklana
Krok 14:

Podczas gdy kwaśna śmietana jest przygotowywana do wyrównania, a biszkopt stygnie, przygotujemy krem na warstwę. Aby to zrobić, wymieszaj 450 g kwaśnej śmietany z cukrem pudrem i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 15:

W schłodzonym biszkopcie odetnij górę. Następnie pokrój go na 3 ciasta.
Krok 16:

Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem.
Krok 17:

Zmiel wierzch biszkoptu na okruchy.
Krok 18:

Składanie ciasta. Rozłóż 1/2 łyżki na talerzu. L Krem do warstwy.
Krok 19:

Połóż ciasto na wierzchu. Naprawić pierścieniem do gotowania (nie jest to konieczne).
Krok 20:

Posmaruj kremem.
Krok 21:

Rozłóż orzechy włoskie.
Krok 22:

Ponownie posmaruj kremem.
Krok 23:

Przykryj drugim ciastem. Potem znowu krem-orzechy włoskie - krem-trzecie ciasto.
Krok 24:

Wstaw do lodówki na 30 min.
Krok 25:

W tym czasie kończymy krem wyrównujący. Włóż śmietanę do miski.
Krok 26:

Wymieszaj ze skondensowanym mlekiem.
Krok 27:

Wyjmij ciasto z lodówki.
Krok 28:

Posmaruj kremem ze skondensowanym mlekiem.
Krok 29:

Udekoruj boki bułką tartą, udekoruj górę orzechami włoskimi.
Krok 30:

Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub lepiej na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g


