volovany francuskie z serem i grzybami na gotowym cieście francuskim

trochę wysiłku, a pyszna przekąska jest gotowa! Taka przekąska z pewnością posłuży jako dekoracja stołu. Nadzienie jest bardzo delikatne, kremowe-kremowe! Ze względu na ser nadzienie dobrze się wiąże, dzięki czemu kosz nie nasiąka i pozostaje chrupiący. Wskazane jest podawanie takich koszy do stołu tak szybko, jak to możliwe! Częstować.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 42 % 14 g
208 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do nadzienia potrzebujemy grzybów, a mianowicie pieczarek, małej cebuli, startego sera, masła (lub warzyw), śmietany (mam 10%), kilku gałązek dowolnych ziół, soli, pieprzu do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w małą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby na cienkie talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cebulę na roztopionym maśle do miękkości przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do cebuli, dodaj sól (sól nie jest zbyt duża, ponieważ dodamy również ser i zawsze jest trochę słony) i pieprz do smaku. Smażyć grzyby na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż ciecz odparuje. W razie potrzeby grzyby można lekko zrumienić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, ser i posiekane warzywa do grzybów, dokładnie wymieszaj, zagotuj (w tym czasie ser powinien się stopić) i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku koszy francuskich bierzemy gotowe ciasto francuskie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm.za pomocą odpowiednich foremek (do ciastek lub zwykłego kieliszka) Wytnij kółka o średnicy 3-4 cm (wybierz rozmiary według własnego gustu, robię je wystarczająco małe na 1-2 kęsy). Liczba kółek powinna być parzysta, mam 14 kółek. W połowie kółek wycinamy środek za pomocą foremek o mniejszej średnicy, w wyniku czego powinna powstać obręcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż całe kółka na blasze do pieczenia, posmaruj je wstrząśniętym jajkiem (użyłem białka) i przykryj brzegiem na wierzchu. Jeśli użyjesz ciasta francuskiego i drożdżowego, dno należy nakłuć widelcem, aby kosze nie odkształciły się zbytnio podczas pieczenia. Przed pieczeniem na wierzchu posmaruj krawędź jajkiem (nie smaruj boków produktu, ponieważ zapobiegnie to wzrostowi ciasta francuskiego w piekarniku).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy kosze w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości). Podczas pieczenia dno koszy może bardzo wzrosnąć, a następnie po upieczeniu naciśnij łyżeczką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij kosze nadzieniem. Jeśli nadzienie jest mocno zamrożone (ze względu na ser nadzienie dobrze się wiąże), po prostu trochę je podgrzej. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I podawaj do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy