skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do nadzienia potrzebujemy grzybów, a mianowicie pieczarek, małej cebuli, startego sera, masła (lub warzyw), śmietany (mam 10%), kilku gałązek dowolnych ziół, soli, pieprzu do smaku.
Krok 2:
Pokrój cebulę w małą kostkę.
Krok 3:
Pokrój grzyby na cienkie talerze.
Krok 4:
Smażyć cebulę na roztopionym maśle do miękkości przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Dodaj grzyby do cebuli, dodaj sól (sól nie jest zbyt duża, ponieważ dodamy również ser i zawsze jest trochę słony) i pieprz do smaku. Smażyć grzyby na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż ciecz odparuje. W razie potrzeby grzyby można lekko zrumienić.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, ser i posiekane warzywa do grzybów, dokładnie wymieszaj, zagotuj (w tym czasie ser powinien się stopić) i wyłącz ogień.
Krok 7:
Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
W przypadku koszy francuskich bierzemy gotowe ciasto francuskie.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm.za pomocą odpowiednich foremek (do ciastek lub zwykłego kieliszka) Wytnij kółka o średnicy 3-4 cm (wybierz rozmiary według własnego gustu, robię je wystarczająco małe na 1-2 kęsy). Liczba kółek powinna być parzysta, mam 14 kółek. W połowie kółek wycinamy środek za pomocą foremek o mniejszej średnicy, w wyniku czego powinna powstać obręcz.
Krok 10:
Połóż całe kółka na blasze do pieczenia, posmaruj je wstrząśniętym jajkiem (użyłem białka) i przykryj brzegiem na wierzchu. Jeśli użyjesz ciasta francuskiego i drożdżowego, dno należy nakłuć widelcem, aby kosze nie odkształciły się zbytnio podczas pieczenia. Przed pieczeniem na wierzchu posmaruj krawędź jajkiem (nie smaruj boków produktu, ponieważ zapobiegnie to wzrostowi ciasta francuskiego w piekarniku).
Krok 11:
Pieczemy kosze w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości). Podczas pieczenia dno koszy może bardzo wzrosnąć, a następnie po upieczeniu naciśnij łyżeczką.
Krok 12:
Wypełnij kosze nadzieniem. Jeśli nadzienie jest mocno zamrożone (ze względu na ser nadzienie dobrze się wiąże), po prostu trochę je podgrzej. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
Krok 13:
I podawaj do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g