babeczki na kefirze nadziewane dżemem

chrupiące, aromatyczne-są idealne na każde śniadanie!!! Babeczki są bardzo smaczne, całkowicie różnią się od zwykłych babeczek, mają chrupiącą skórkę i luźny miękisz. Bardzo smaczne jeszcze w ciepłej formie. Nie radzę gotować dużych ilości na raz, ponieważ następnego dnia znacznie tracą smak.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 47 g
305 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Ponieważ ciasto gotuje się bardzo szybko, zaczynamy od podgrzania piekarnika, podgrzania go do 200 C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy dwa pojemniki. W pierwszym wymieszaj wszystkie suche składniki, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W drugim wymieszaj płyn-kefir ( użyłem domowego jogurtu), jajko i olej roślinny, wymieszaj, nie musisz ubijać, po prostu wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do suchej mieszanki Wprowadzamy płynne składniki. Wymieszaj wszystko dużą łyżką szybkimi ruchami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gładkość ciasta nie musi być osiągnięta, ponieważ wtedy gotowe babeczki okażą się twarde, ciasto powinno być luźne, lekko grudkowate.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż trochę ciasta w przygotowanych foremkach, aby pokryć spód.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W cieście robimy wgłębienia, możesz użyć łyżki lub możesz po prostu zanurzyć palec w wodzie. W zagłębieniu układamy dżem (użyłem pomarańczy i jagód).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj dżem ponownie ciastem. Wysyłamy do piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz babeczki przez 20-30 minut (w zależności od wielkości) w piekarniku nagrzanym do 200C. Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe podawać do herbaty. Mam tylko 10 średnich babeczek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy