skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Ponieważ ciasto gotuje się bardzo szybko, zaczynamy od podgrzania piekarnika, podgrzania go do 200 C.
Krok 2:
Bierzemy dwa pojemniki. W pierwszym wymieszaj wszystkie suche składniki, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj.
Krok 3:
W drugim wymieszaj płyn-kefir ( użyłem domowego jogurtu), jajko i olej roślinny, wymieszaj, nie musisz ubijać, po prostu wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Do suchej mieszanki Wprowadzamy płynne składniki. Wymieszaj wszystko dużą łyżką szybkimi ruchami.
Krok 5:
Gładkość ciasta nie musi być osiągnięta, ponieważ wtedy gotowe babeczki okażą się twarde, ciasto powinno być luźne, lekko grudkowate.
Krok 6:
Rozłóż trochę ciasta w przygotowanych foremkach, aby pokryć spód.
Krok 7:
W cieście robimy wgłębienia, możesz użyć łyżki lub możesz po prostu zanurzyć palec w wodzie. W zagłębieniu układamy dżem (użyłem pomarańczy i jagód).
Krok 8:
Przykryj dżem ponownie ciastem. Wysyłamy do piekarnika.
Krok 9:
Piecz babeczki przez 20-30 minut (w zależności od wielkości) w piekarniku nagrzanym do 200C. Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe podawać do herbaty. Mam tylko 10 średnich babeczek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g