ciasto z galaretką na mleku z cynamonem i jabłkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, wlej mleko o temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Połącz suchą i płynną mieszankę, dobrze wymieszaj i dodaj posiekane jabłka.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Rozłóż równomiernie kawałki masła na wierzchu.
Krok 6:
Posyp trochę cukrem pudrem i upiecz w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik około godziny. Nasze ciasto jest gotowe!
Krok 7:
Wyjmij ciasto, pozwól mu lekko ostygnąć i pokrój na kawałki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g