skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku przepisu specjalnie zważyłem wszystkie składniki. Zwykle biorę 1 kubek twarogu, 2 kubki mąki pszennej i paczkę masła. Kilka godzin przed gotowaniem należy wyjąć masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Pamiętaj, że mąka może potrzebować mniej lub więcej. Wszystko będzie zależeć od jego jakości i odmiany. Dlatego, na wszelki wypadek, przesiej trochę więcej niż wskazano w przepisie.
Krok 3:
Umieść miękkie masło na szkiełku mąki. Możesz go zastąpić margaryną. Okaże się pyszny w obu przypadkach. Ale z masłem pieczenie będzie zdrowsze.
Krok 4:
Użyj noża, aby posiekać masło, łącząc je z mąką. Ciasto można również zagnieść w robocie kuchennym. Będzie szybciej i łatwiej. W takim przypadku pokrój masło w małe kostki, włóż do miski kombajnu, dodaj mąkę i zmiel techniką.
Krok 5:
Powinno być bardzo małe, jednorodne okruchy.
Krok 6:
Teraz dodaj twaróg. Który twaróg będzie najlepszy? Możesz wziąć produkt z dowolnym procentem tłuszczu. Z bardziej tłustego produktu (od 9% do 23% tłuszczu) wypieki będą smaczniejsze, ale bardziej kaloryczne niż odtłuszczone. Weź Nie grudkowaty, ale sprasowany twaróg. Jest bardziej jednorodny i lepiej miesza się z resztą składników.
Krok 7:
Kontynuuj siekanie twarogu i mąki nożem, mieszając składniki, aż będą gładkie. Dodaj sodę i szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. Bez nich ciasteczka nie są gorsze! Jeśli boisz się smaku sody, zastąp ją proszkiem do pieczenia(1 łyżeczka).
Krok 8:
Zagniataj ciasto przez około 5 minut, zbierając je w kulkę. Na początku się rozpadnie. Ale w procesie ugniatania stanie się elastyczny, miękki i posłuszny. Konsystencja ciasta jest plastyczna, gładka i niezbyt stroma. Jeśli nadal przykleja się do rąk, dodaj trochę mąki.
Krok 9:
Powstałą bułkę z ciasta można owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę. Leżąc na zimno, stanie się bardziej elastyczny i nie kruszy się. Ale jeśli nie masz dodatkowego czasu, nie musisz tego robić. Ciasto rozwałkowuje się nie gorzej i bez chłodzenia. I znacznie zaoszczędzisz czas gotowania. Podziel ciasto na dwie części.
Krok 10:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto twarogowe się do niej nie przykleiło. Rozłóż pierwszą część ciasta. Zwiń go w cienką warstwę o szerokości 2 mm.
Krok 11:
Małą szklanką, szklanką, pierścieniem do gotowania lub kubkiem, wyciśnij kółka o średnicy 9-10 cm.
Krok 12:
Skrawki ciasta zbierz i dodaj do pozostałej połowy ciasta. Ponownie ugniataj i odłóż na bok. Rozwałkujemy to ciasto nieco później, ale na razie zaczniemy formować ciasteczka z kółek.
Krok 13:
Wlej granulowany cukier na talerz. Zwykły biały cukier można zastąpić brązowym. Wtedy gotowe wypieki nabiorą przyjemnego karmelowego aromatu i smaku. Weź jeden okrąg ciasta. Zanurz jedną stronę w cukrze. Aby cukier lepiej trzymał się na powierzchni, możesz lekko ubić jajko na osobnym talerzu. Najpierw posmaruj powierzchnię silikonowym pędzelkiem mieszanką jajeczną, a następnie zanurz w granulowanym cukrze.
Krok 14:
Odwróć okrąg na dłoni, stroną z cukrem do góry.
Krok 15:
Złóż okrąg na pół. Otrzymasz kształt pierogów, a cukier znajdzie się w środku.
Krok 16:
Ponownie zanurz w cukrze, ale tylko z jednej strony.
Krok 17:
Odwróć obrabiany przedmiot.
Krok 18:
Ponownie złóż na pół. To była trójkątna koperta.
Krok 19:
Po raz ostatni zanurz jedną stronę w cukrze. Trójkąt twarogowy jest gotowy.
Krok 20:
Powtórz procedurę z pozostałymi krążkami ciasta. Rozwałkuj drugą warstwę ciasta i zrób to samo. Aby nasze ciasteczka nie przywierały podczas pieczenia i nie przypaliły się, należy przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Lub użyj maty teflonowej, jeśli masz taką. Ułóż półfabrykaty na blasze do pieczenia, tak aby Strona cukru znajdowała się na górze. Ponieważ dorosną w piekarniku, pozostaw między nimi pewną odległość.
Krok 21:
Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed pieczeniem) włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż się zrumienią. Piekarniki są różne i mają swoje własne cechy, więc temperatura i czas pieczenia mogą być inne. Skoncentruj się na Kolorze pieczenia. Gdy zdobędzie złotą & quot; opaleniznę & quot;, wyjmij.
Krok 22:
Trójkąty twarogowe są gotowe! Wyjmij z piekarnika blachę do pieczenia z ciasteczkami. Ostrożnie przenieś wypieki na półmisek. Gorące ciasteczka są miękkie i może mieć fałszywe wrażenie, że nie zostały upieczone, ale po schłodzeniu na wierzchu pojawi się złota skórka cukru, a wewnątrz ciasteczka pozostanie miękkie. Gotowy przysmak powinien całkowicie ostygnąć. Aby czas oczekiwania nie trwał zbyt długo, zaparz ulubioną aromatyczną herbatę. Miłego picia herbaty!
ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące, kruche, kruche! Z przepisem można eksperymentować. Na przykład zamiast cukru weź kwaśny dżem. Nie nakładaj go dużo, bo ciasteczka nie wyrosną dobrze w piekarniku. Możesz zawinąć wiśnie bez pestek w ciasto. złóż okrąg Nie w trójkąt, ale "pierogi" lub rurkę. Przed podaniem gotowe wypieki można posypać drobnym sitkiem cukrem pudrem. Spróbuj go ugotować - pokochasz to!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g