skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Do ciepłego mleka wbijamy jajko, mieszamy
Krok 3:
Do mąki dodaj suche drożdże, sól i cukier
Krok 4:
Mieszamy
Krok 5:
Połącz suche i płynne składniki, wymieszaj
Krok 6:
Na samym końcu wlej olej roślinny
Krok 7:
Zagniataj ciasto i ugniataj przez 10-15 minut
Krok 8:
Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne
Krok 9:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 10:
Podczas gdy ciasto rośnie, zajmiemy się nadzieniem-obieramy i myjemy warzywa, myjemy mięso i suszymy
Krok 11:
Wieprzowina (może być również wołowina lub kurczak) pokrojona w kostkę
Krok 12:
Ziemniaki kroimy również w kostkę
Krok 13:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 14:
Po godzinie nasze ciasto dobrze wyrośnie
Krok 15:
Podziel ciasto na 2 nierówne części
Krok 16:
Rozwałkuj większość ciasta i połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym
Krok 17:
Sól nadzienia, robimy to bezpośrednio na tym etapie, nie wcześniej, aby nadzienie nie wypuściło soku. To ważne
Krok 18:
Pieprz i dobrze wymieszaj
Krok 19:
Rozłóż nadzienie na cieście
Krok 20:
Połóż kawałki masła na wierzchu
Krok 21:
Przykryj drugą połową ciasta i dobrze ściśnij krawędzie
Krok 22:
Aby uzyskać złotą skórkę, posmaruj ciasto jajkiem
Krok 23:
Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez 40-55 minut na złoty kolor
Krok 24:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal / 100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g