ciasto mięsne ziemniaczane na drożdżach

nie możesz się oprzeć takiemu ciastu, nawet jeśli jesteś na diecie. To ulubione ciasto w mojej rodzinie. Pomimo tego, że jest dość obfity i duży, rozprasza się niemal natychmiast! Przepis na ciasto jest bardzo prosty-każdy sobie z tym poradzi i nie ma nic skomplikowanego w nadzieniu. Ale jakie to pyszne... Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 55 % 21 g
201 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciepłego mleka wbijamy jajko, mieszamy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mąki dodaj suche drożdże, sól i cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszamy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz suche i płynne składniki, wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na samym końcu wlej olej roślinny

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniataj ciasto i ugniataj przez 10-15 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy ciasto rośnie, zajmiemy się nadzieniem-obieramy i myjemy warzywa, myjemy mięso i suszymy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wieprzowina (może być również wołowina lub kurczak) pokrojona w kostkę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ziemniaki kroimy również w kostkę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drobno posiekaj cebulę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po godzinie nasze ciasto dobrze wyrośnie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel ciasto na 2 nierówne części

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj większość ciasta i połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sól nadzienia, robimy to bezpośrednio na tym etapie, nie wcześniej, aby nadzienie nie wypuściło soku. To ważne

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pieprz i dobrze wymieszaj

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż nadzienie na cieście

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połóż kawałki masła na wierzchu

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj drugą połową ciasta i dobrze ściśnij krawędzie

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Aby uzyskać złotą skórkę, posmaruj ciasto jajkiem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez 40-55 minut na złoty kolor

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal / 100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy