pomidory pod czapką serową z majonezem pieczone

wspaniała przekąska z pomidorów w pośpiechu! Bardzo smaczna, apetyczna, szybka w przygotowaniu przekąska ze świeżych pomidorów i twardego sera! Aktualny przepis na okazję, gdy goście są na wyciągnięcie ręki! Produkty są proste i niedrogie, a technologia jest prosta i pozbawiona sztuczek.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 17 % 3 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do gotowania pomidorów pod serem w piekarniku. Będziesz potrzebował świeżych pomidorów, twardego sera, majonezu, soli, czarnego pieprzu, suchych przypraw, a także niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia równomiernie cienką warstwą oleju roślinnego. Opłucz świeże pomidory (najlepiej wziąć wystarczająco duże owoce, gęste), pokrój w plastry o grubości około 5 mm, usuwając skrajne końce. Włóż do wysmarowanej formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj wszystkie krążki pomidora majonezem łyżeczką. Możesz wziąć dowolny majonez, użyj tego, który masz w ruchu, do którego jesteś przyzwyczajony. Lekko posolić, biorąc pod uwagę słoność majonezu i sera, posypać czarnym pieprzem i suchymi przyprawami (ja użyłam ziół prowansalskich).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser (ja użyłam & quot; holenderskiego & quot;) zetrzeć na grubym torze i posypać przygotowanymi krążkami pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść przygotowany przedmiot w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 7-10 minut. Piecz pomidory pod serem w piekarniku pod górnym ogrzewaniem, korzystając z funkcji Grill. Więc ser nie tylko się stopi, ale także będzie apetycznie zrumieniony. Gotowe danie można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Gotowe pomidory pod serem w piekarniku do smaku uzupełniają posiekane zioła (wziąłem świeży koperek). Smacznego!

przepis jest tak prosty i niedrogi, że trudno jest coś dodać lub zmniejszyć. Danie jest bardzo samowystarczalne i zrównoważone. Takie pomidory można podawać z tłuczonymi ziemniakami, gotowanym ryżem. I możesz po prostu z kromkami miękkiego świeżego chleba lub chrupiącymi tostami.
alternatywnie możesz spróbować użyć sera Adyghe zamiast twardego sera jako eksperymentu. A jeśli majonez w ogóle nie jest częścią twojej diety, po prostu wyklucz go z listy składników lub użyj sosu, który masz pod prysznicem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy