skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do gotowania pomidorów pod serem w piekarniku. Będziesz potrzebował świeżych pomidorów, twardego sera, majonezu, soli, czarnego pieprzu, suchych przypraw, a także niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 2:
Nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia równomiernie cienką warstwą oleju roślinnego. Opłucz świeże pomidory (najlepiej wziąć wystarczająco duże owoce, gęste), pokrój w plastry o grubości około 5 mm, usuwając skrajne końce. Włóż do wysmarowanej formy.
Krok 3:
Posmaruj wszystkie krążki pomidora majonezem łyżeczką. Możesz wziąć dowolny majonez, użyj tego, który masz w ruchu, do którego jesteś przyzwyczajony. Lekko posolić, biorąc pod uwagę słoność majonezu i sera, posypać czarnym pieprzem i suchymi przyprawami (ja użyłam ziół prowansalskich).
Krok 4:
Twardy ser (ja użyłam & quot; holenderskiego & quot;) zetrzeć na grubym torze i posypać przygotowanymi krążkami pomidorów.
Krok 5:
Umieść przygotowany przedmiot w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 7-10 minut. Piecz pomidory pod serem w piekarniku pod górnym ogrzewaniem, korzystając z funkcji Grill. Więc ser nie tylko się stopi, ale także będzie apetycznie zrumieniony. Gotowe danie można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Gotowe pomidory pod serem w piekarniku do smaku uzupełniają posiekane zioła (wziąłem świeży koperek). Smacznego!
przepis jest tak prosty i niedrogi, że trudno jest coś dodać lub zmniejszyć. Danie jest bardzo samowystarczalne i zrównoważone. Takie pomidory można podawać z tłuczonymi ziemniakami, gotowanym ryżem. I możesz po prostu z kromkami miękkiego świeżego chleba lub chrupiącymi tostami.
alternatywnie możesz spróbować użyć sera Adyghe zamiast twardego sera jako eksperymentu. A jeśli majonez w ogóle nie jest częścią twojej diety, po prostu wyklucz go z listy składników lub użyj sosu, który masz pod prysznicem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g