ciasto Napoleon na maśle i mleku

doskonały przepis na klasyczne ciasto z pewnością ci się spodoba.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 72 % 33 g
220 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij szklankę cukru z jajkiem za pomocą miksera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie stopić 100 gr. masło w szklance ciepłego mleka i ubij tę mieszaninę. Następnie stopniowo wlewaj go do mieszanki jajeczno-cukrowej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 5,5 szklanki mąki, soli i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 równych kawałków, z których każdy jest bardzo cienko rozwałkowany i nakłuwany widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie do śmietany ubij 1,5 litra mleka, 5 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 4 łyżki. l mąka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj, ciągle mieszając, przez 15-18 minut. Krem powinien zgęstnieć, a gdy osiągnie konsystencję płynnej śmietany, zdejmij z ognia. Czekamy, aż trochę ostygnie i dodajemy 100 gramów. masła. Ponownie ubij śmietanę mikserem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy ciasta kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone ciasta są cięte do kształtu.Pokrywamy ciasta ciepłym kremem, który wkładamy do dzielonej formy pokrytej folią, aby krem nie wyciekł.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj wierzch ciasta kremem i posyp okruchami ciasta. Wysyłamy go do lodówki na 10 godzin. Po upływie czasu ostrożnie usuń formę i posyp boki pozostałym okruchem. Możesz udekorować ciasto posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Napoleon podajemy do gorących napojów.

uwielbiam gotować słynne ciasto Napoleon na różne uroczystości według klasycznej receptury kulinarnej. Ten przepis znam od dawna i znalazłem go w książce o pysznym jedzeniu. Ciasto gotuje się wystarczająco długo, ale wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy