skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij szklankę cukru z jajkiem za pomocą miksera.
Krok 2:
Następnie stopić 100 gr. masło w szklance ciepłego mleka i ubij tę mieszaninę. Następnie stopniowo wlewaj go do mieszanki jajeczno-cukrowej
Krok 3:
Dodaj 5,5 szklanki mąki, soli i zagniataj ciasto.
Krok 4:
Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 równych kawałków, z których każdy jest bardzo cienko rozwałkowany i nakłuwany widelcem.
Krok 5:
Następnie do śmietany ubij 1,5 litra mleka, 5 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 4 łyżki. l mąka
Krok 6:
Gotuj, ciągle mieszając, przez 15-18 minut. Krem powinien zgęstnieć, a gdy osiągnie konsystencję płynnej śmietany, zdejmij z ognia. Czekamy, aż trochę ostygnie i dodajemy 100 gramów. masła. Ponownie ubij śmietanę mikserem
Krok 7:
Pieczemy ciasta kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone ciasta są cięte do kształtu.Pokrywamy ciasta ciepłym kremem, który wkładamy do dzielonej formy pokrytej folią, aby krem nie wyciekł.
Krok 8:
Posmaruj wierzch ciasta kremem i posyp okruchami ciasta. Wysyłamy go do lodówki na 10 godzin. Po upływie czasu ostrożnie usuń formę i posyp boki pozostałym okruchem. Możesz udekorować ciasto posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Napoleon podajemy do gorących napojów.
uwielbiam gotować słynne ciasto Napoleon na różne uroczystości według klasycznej receptury kulinarnej. Ten przepis znam od dawna i znalazłem go w książce o pysznym jedzeniu. Ciasto gotuje się wystarczająco długo, ale wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g