babeczki kruche na maśle z nadzieniem mandarynkowym

szybkie w przygotowaniu słodkie i przewiewne wypieki! Świetny przepis na przygotowanie delikatnych i niezapomnianych kruchych babeczek na maśle w silikonowych foremkach, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 62 % 38 g
320 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych kruchych babeczek w foremkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż sto dwadzieścia gramów zmiękczonego masła do miski objętościowej, a następnie wlej do niej sto gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij na przemian dwa jaja kurze do miski i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mikserem, aż wszystkie składniki będą gładkie w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwieście gramów mąki do miski i dodaj do niej dziesięć gramów proszku do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej wszystkie suche składniki do miski z mieszanką jajeczno-olejową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce na niskich obrotach miksera i zagniataj ciasto o wymaganej konsystencji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj odpowiednie formy niewielką ilością oleju roślinnego i włóż do nich, ale nie do samej góry przygotowanego ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż plasterki mandarynki wypełnione ciastem do każdej formy i włóż do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy foremki z babeczkami z piekarnika i dajemy im trochę czasu na ostygnięcie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugotowane babeczki posypujemy cukrem pudrem według własnych upodobań i życzeń.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

babeczki, które chcesz robić w kółko. Cóż, bardzo prosty przepis na szybkie słodkie wypieki na herbatę z nadzieniem mandarynkowym! Eleganckie, apetyczne, różowe i niezrównanie smaczne – babeczki w foremkach w pośpiechu! Jeśli nie ma czasu na przygotowanie skomplikowanych wypieków, polecam zrobić te proste kruche babeczki na maśle, umieszczone w zwykłych silikonowych foremkach i upieczone w piekarniku w około 5 minut! Są szczególnie kochane przez maluchy za delikatne, przewiewne i słodkie ciasto, które przyjemnie rozpływa się w ustach! Ciasto na takie domowe babeczki w foremkach nigdy się nie klei i pozostaje bujne. Obiecuję, że na pewno ci się spodobają! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy