skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć równe bakłażany, które nie są zakrzywione, wtedy łatwiej będzie im nadać kształt wachlarza. Niebieskie są dobre do mycia. Następnie pokrój je wzdłuż, ale nie przecinaj do końca. Konieczne jest, aby zrobić wentylator z plasterków. Dobrze posolić każdy plasterek i pozostawić na pół godziny. Więc nadmiar goryczy zniknie z warzyw. Następnie myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i suszymy.
Krok 2:
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki lub półkola.
Krok 3:
Ser kroimy na cienkie prostokątne kawałki. Ser można wziąć okrągły, a raczej kiełbasę. Jest jeszcze jedna opcja-zetrzyj ser na tarce z małymi otworami.
Krok 4:
Następnie weź naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia. Smarujemy olejem i rozprowadzamy przygotowane bakłażany. Podziel plastry bakłażana w formie wachlarza. W każdym nacięciu układamy pokrojone pomidory i ser. Posyp wszystko czosnkiem, który należy posiekać za pomocą czosnku. Polej półfabrykaty oliwą lub olejem roślinnym i wyślij do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Krok 5:
Czas pieczenia wynosi od 30 minut do 1 godziny. Sprawdź sam. Kiedy bakłażany są miękkie, są gotowe. Dowiedziałem się o tym przepisie od przyjaciela, który powiedział mi, jak upiec bakłażana z pomidorami i serem. Próbowałem go, podobało mi się, po czym postanowiłem podzielić się nim z wami. Teraz ciągle robię takie bakłażany!
bakłażany można piec w piekarniku na wiele sposobów. Zawsze to robiłam: kroiłam je w pierścienie, układałam ser, pomidory i pieczełam. Ale po radach przyjaciela robię to teraz w sposób opisany powyżej. Uważam, że zgodnie z tym przepisem danie okazuje się bardziej oryginalne i apetyczne. Podczas serwowania bakłażany zapiekane z serem i pomidorami można ozdobić świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Radzę wszystkim przygotować ten wachlarz warzyw, którego jeden rodzaj wywołuje prawdziwy apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g