ulubione ciasto z nadzieniem jogurtowo-śmietanowym

to proste, ale jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Kruche pachnące ciasto i delikatne nadzienie jogurtowo-kwaśne nie pozostawiają obojętnym ani jednego słodyczy. Ilość cukru można regulować samodzielnie. Przy wskazanych przeze mnie proporcjach ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie, a nie mdłe.
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 60 % 31 g
287 kcal
IG: 10 / 3 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto, najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej 300 g mąki pszennej, dodaj 80 g cukru, 1 ½ łyżeczki. proszek do pieczenia, ½ łyżeczki. wanilina i szczypta soli. Wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do suchych składników dodaj 180 g masła (zmiękczonego) i rozetrzyj ciasto na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 4 żółtka. Długie ugniatanie nie jest konieczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieramy ciasto w kulkę, dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na około 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem nadzienia. Wymieszaj 250 g jogurtu naturalnego z 400 g kwaśnej śmietany. Wcześniej położyłem śmietanę w gazie na durszlaku na noc, aby nadmiar płynu zniknął. Śmietana stała się grubsza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ½ łyżeczki do mieszanki śmietanowo-jogurtowej wanilina i 80 g cukru pudru. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Dodaj 40 g skrobi kukurydzianej i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno w czystej i suchej misce lekko posolić i zacząć ubijać 4 białka z małą prędkością. Jak tylko otrzymamy obfitą masę piankową, dodajemy porcje cukru pudru. Ubijamy do "stabilnych szczytów".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubite białka stopniowo przenosimy do masy śmietanowo-jogurtowej i delikatnie mieszamy, aby mieszanina nie straciła blasku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec Wola w dzielonym pierścieniu na blasze do pieczenia. Położyłem folię na dole, owijając krawędzie do góry. Wewnątrz pierścień wyłożono pergaminem, uprzednio smarując ściany olejem roślinnym. Średnica pierścienia wynosi -20 cm, włączamy, aby rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie jedna z części ciasta jest wcierana na grubej tarce bezpośrednio do formy, wyrównana i lekko zagęszczona.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie, ponownie wyrównaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu również na grubej tarce wcieramy resztę ciasta. Piec w piekarniku do miękkości, aż ciasto na wierzchu dobrze się zrumieni. Mój piec przez 45 minut po podgrzaniu od góry do dołu i bez konwekcji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy ciasto. Pozwól mu ostygnąć. Zdejmij pierścień i pergamin. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy