skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej 300 g mąki pszennej, dodaj 80 g cukru, 1 ½ łyżeczki. proszek do pieczenia, ½ łyżeczki. wanilina i szczypta soli. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 2:
Do suchych składników dodaj 180 g masła (zmiękczonego) i rozetrzyj ciasto na okruchy.
Krok 3:
Dodaj 4 żółtka. Długie ugniatanie nie jest konieczne.
Krok 4:
Zbieramy ciasto w kulkę, dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 5:
W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem nadzienia. Wymieszaj 250 g jogurtu naturalnego z 400 g kwaśnej śmietany. Wcześniej położyłem śmietanę w gazie na durszlaku na noc, aby nadmiar płynu zniknął. Śmietana stała się grubsza.
Krok 6:
Dodaj ½ łyżeczki do mieszanki śmietanowo-jogurtowej wanilina i 80 g cukru pudru. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Dodaj 40 g skrobi kukurydzianej i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Osobno w czystej i suchej misce lekko posolić i zacząć ubijać 4 białka z małą prędkością. Jak tylko otrzymamy obfitą masę piankową, dodajemy porcje cukru pudru. Ubijamy do "stabilnych szczytów".
Krok 8:
Ubite białka stopniowo przenosimy do masy śmietanowo-jogurtowej i delikatnie mieszamy, aby mieszanina nie straciła blasku.
Krok 9:
Piec Wola w dzielonym pierścieniu na blasze do pieczenia. Położyłem folię na dole, owijając krawędzie do góry. Wewnątrz pierścień wyłożono pergaminem, uprzednio smarując ściany olejem roślinnym. Średnica pierścienia wynosi -20 cm, włączamy, aby rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 10:
W tym czasie jedna z części ciasta jest wcierana na grubej tarce bezpośrednio do formy, wyrównana i lekko zagęszczona.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie, ponownie wyrównaj.
Krok 12:
Na wierzchu również na grubej tarce wcieramy resztę ciasta. Piec w piekarniku do miękkości, aż ciasto na wierzchu dobrze się zrumieni. Mój piec przez 45 minut po podgrzaniu od góry do dołu i bez konwekcji.
Krok 13:
Wyjmujemy ciasto. Pozwól mu ostygnąć. Zdejmij pierścień i pergamin. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g