Chleb Focaccia z ziołami i czosnkiem po włosku

pachnące wypieki, które smakują lepiej niż najfajniejsza Pizza! Świetny przepis na przygotowanie tradycyjnej włoskiej tortilli pszennej z pikantnymi ziołami i oliwą z oliwek na cieście drożdżowym, który z pewnością przypadnie do gustu wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 76 % 37 g
228 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny chleb pszenny po włosku, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście mililitrów ciepłej przegotowanej wody do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżkę cukru do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwa i pół grama suchych drożdży do miski - jedną niepełną łyżeczkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwadzieścia mililitrów oliwy z oliwek do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać do wspólnej miski częściami dwustu pięćdziesięciu gramów mąki pszennej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną łyżeczkę soli morskiej do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto o pożądanej konsystencji, a następnie przykryj miskę ręcznikiem i odłóż na bok, aby rozłożyć się na dwadzieścia minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dwudziestu minutach smarujemy palce oliwą z oliwek, po czym bez ugniatania wyciągamy ciasto w misce ze wszystkich stron i podciągamy do góry, a następnie przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy na trzydzieści minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu wykonujemy wszystkie manipulacje ciastem jeszcze raz i odstawiamy ręcznik na trzydzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu wykonujemy jeszcze raz podobne manipulacje ciastem, wyciągamy je tylko nieco wyżej, a następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na trzydzieści minut na bok.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj odpowiednią formę odrobiną oliwy z oliwek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu podciągamy ciasto do miski ze wszystkich stron i rozprowadzamy w formie wysmarowanej oliwą z oliwek, po czym odstawiamy na dziesięć minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwilż palce oliwą z oliwek i zrób z nich małe wgłębienia w cieście.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż cienko pokrojone talerze czosnku w każdym zagłębieniu, a następnie posyp je do smaku suchymi ziołami bazylii z oregano.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj trochę grubo zmielonych kryształków soli kuchennej do smaku na wierzchu i umieść formę do pieczenia chleba w piekarniku rozgrzanym do dwustu dwudziestu stopni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po dziesięciu do piętnastu minutach wyjmujemy formę z piekarnika, a następnie rozprowadzamy ugotowany chleb w koszu lub na talerzu i dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Pachnący, przewiewny, niezwykle smaczny-słynny włoski Chleb Focaccia! Tak wyjątkowe pachnące wypieki, jak włoski Chleb Focaccia z czosnkiem, są przygotowywane z dostępnych dla każdego składników i bardzo łatwo według prostego przepisu. Zwiewne, nieporównywalnie delikatne ciasto drożdżowe Focaccia jest o wiele smaczniejsze niż najfajniejsza Pizza. Oprócz oryginalnych właściwości smakowych ten chleb jest całkowicie naturalny i zdrowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy