skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny chleb pszenny po włosku, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Wlej dwieście mililitrów ciepłej przegotowanej wody do głębokiej miski.
Krok 3:
Wlej jedną łyżkę cukru do miski.
Krok 4:
Wlej dwa i pół grama suchych drożdży do miski - jedną niepełną łyżeczkę.
Krok 5:
Wlej dwadzieścia mililitrów oliwy z oliwek do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Przesiać do wspólnej miski częściami dwustu pięćdziesięciu gramów mąki pszennej.
Krok 7:
Wlej jedną łyżeczkę soli morskiej do miski.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto o pożądanej konsystencji, a następnie przykryj miskę ręcznikiem i odłóż na bok, aby rozłożyć się na dwadzieścia minut.
Krok 9:
Po dwudziestu minutach smarujemy palce oliwą z oliwek, po czym bez ugniatania wyciągamy ciasto w misce ze wszystkich stron i podciągamy do góry, a następnie przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy na trzydzieści minut.
Krok 10:
Po upływie czasu wykonujemy wszystkie manipulacje ciastem jeszcze raz i odstawiamy ręcznik na trzydzieści minut.
Krok 11:
Po upływie czasu wykonujemy jeszcze raz podobne manipulacje ciastem, wyciągamy je tylko nieco wyżej, a następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na trzydzieści minut na bok.
Krok 12:
Posmaruj odpowiednią formę odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 13:
Po upływie czasu podciągamy ciasto do miski ze wszystkich stron i rozprowadzamy w formie wysmarowanej oliwą z oliwek, po czym odstawiamy na dziesięć minut.
Krok 14:
Zwilż palce oliwą z oliwek i zrób z nich małe wgłębienia w cieście.
Krok 15:
Rozłóż cienko pokrojone talerze czosnku w każdym zagłębieniu, a następnie posyp je do smaku suchymi ziołami bazylii z oregano.
Krok 16:
Dodaj trochę grubo zmielonych kryształków soli kuchennej do smaku na wierzchu i umieść formę do pieczenia chleba w piekarniku rozgrzanym do dwustu dwudziestu stopni.
Krok 17:
Po dziesięciu do piętnastu minutach wyjmujemy formę z piekarnika, a następnie rozprowadzamy ugotowany chleb w koszu lub na talerzu i dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
cóż, bardzo prosty przepis! Pachnący, przewiewny, niezwykle smaczny-słynny włoski Chleb Focaccia! Tak wyjątkowe pachnące wypieki, jak włoski Chleb Focaccia z czosnkiem, są przygotowywane z dostępnych dla każdego składników i bardzo łatwo według prostego przepisu. Zwiewne, nieporównywalnie delikatne ciasto drożdżowe Focaccia jest o wiele smaczniejsze niż najfajniejsza Pizza. Oprócz oryginalnych właściwości smakowych ten chleb jest całkowicie naturalny i zdrowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g