ciasta miodowe ze śmietaną na skondensowanym mleku i maśle

Prosty przepis na ciasto miodowe na pyszne ciasto! Pożyczyłem ten przepis na gotowanie ciast miodowych na ciasto miodowe z wpisów mojej matki. W wieku szkolnym piekłem tylko proste ciasta, według przepisów, w których trzeba było wszystko wymieszać i upiec. A gotowanie ciasta miodowego wydawało mi się bardzo trudne, ale obawy poszły na marne. Najpierw ostrożnie przestrzegałem całej sekwencji dodawania składników, a po wielokrotnym przygotowaniu ciasta miodowego rozumiem, że ten przepis jest bardzo prosty. Przygotuj ciasto miodowe według tego przepisu-na pewno ci się uda!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 22 % 17 g
węglowodany 69 % 53 g
391 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużej filiżance pokrój masło o dowolnym kształcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, jajka,miód. Po prostu wymieszaj wszystko łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Budujemy łaźnię wodną. Bierzemy rondel lub dużą filiżankę, wlewamy wodę, kładziemy na kuchence i podgrzewamy. Na wierzch kładziemy filiżankę składników (wlewamy tyle wody do dolnej filiżanki, aby w przybliżeniu sięgała DNA górnej filiżanki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej i wymieszaj, aby stopić masło i miód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masa stała się monotonna, dodaj łyżeczkę sody (nie musisz gasić). Dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia, dolną filiżankę można usunąć – nie jest już potrzebna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 2 szklanki mąki do masy maślano-miodowej i wymieszaj łyżką, ponieważ masa jest jeszcze gorąca. Podczas mieszania trochę ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj kolejne 2 szklanki mąki i zagniataj ciasto rękami. Zawsze mam dokładnie 4 szklanki do ciasta-fasetowaną szklankę. W gramach jest to 4 szklanki x 160 gramów = 640 gramów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest gładkie, przylega do dłoni i łatwo się rzeźbi, przypomina plastelinę. Gotowe ciasto zwijamy kiełbasą i kroimy na 6 kawałków na sześć ciast.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj papier pergaminowy olejem. Bierzemy 1 kawałek ciasta, ugniatamy rękami w ciasto i zwijamy wałkiem do ciasta na papierze. Zobacz rozmiar na podstawie szerokości blachy do pieczenia lub kształtu. Mój ma średnicę 24 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś arkusz pergaminu z ciastem na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, skup się na złotej skórce. Więc upiecz resztę ciast. Jeśli piekarnik pozwala, możesz upiec 2 ciasta na raz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast usuń gotowe ciasto z arkusza i pozostaw do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe schłodzone ciasta układamy jeden na drugim. Wyrównaj rękami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Trzymając dłoń na górze, wyrównaj krawędzie ciasta nożem, odcinając wystające części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą noża posiekaj wycięte części na okruchy do posypania ciasta. Nie możesz odciąć krawędzi, ale weź pokruszone ciasteczka do posypania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj krem. Ubij zmiękczone masło mikserem na jednolitą masę, dodając skondensowane mleko.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj ciasta kremem. Około 2 - 2,5 łyżki kremu na każde ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na bokach ciasta można również rozprowadzić krem. Ale ja, zwykle smarując wierzch ciasta, zostawiam spływające krople na brzegach. Posyp górę okruchami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto jest gotowe! Zostawiamy go do impregnacji na noc. Przygotowanie ciast miodowych jest proste! Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy