skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W dużej filiżance pokrój masło o dowolnym kształcie.
Krok 3:
Dodaj cukier, jajka,miód. Po prostu wymieszaj wszystko łyżką.
Krok 4:
Budujemy łaźnię wodną. Bierzemy rondel lub dużą filiżankę, wlewamy wodę, kładziemy na kuchence i podgrzewamy. Na wierzch kładziemy filiżankę składników (wlewamy tyle wody do dolnej filiżanki, aby w przybliżeniu sięgała DNA górnej filiżanki).
Krok 5:
Podgrzej i wymieszaj, aby stopić masło i miód.
Krok 6:
Masa stała się monotonna, dodaj łyżeczkę sody (nie musisz gasić). Dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia, dolną filiżankę można usunąć – nie jest już potrzebna.
Krok 7:
Wlej 2 szklanki mąki do masy maślano-miodowej i wymieszaj łyżką, ponieważ masa jest jeszcze gorąca. Podczas mieszania trochę ostygnie.
Krok 8:
Następnie dodaj kolejne 2 szklanki mąki i zagniataj ciasto rękami. Zawsze mam dokładnie 4 szklanki do ciasta-fasetowaną szklankę. W gramach jest to 4 szklanki x 160 gramów = 640 gramów.
Krok 9:
Ciasto jest gładkie, przylega do dłoni i łatwo się rzeźbi, przypomina plastelinę. Gotowe ciasto zwijamy kiełbasą i kroimy na 6 kawałków na sześć ciast.
Krok 10:
Nasmaruj papier pergaminowy olejem. Bierzemy 1 kawałek ciasta, ugniatamy rękami w ciasto i zwijamy wałkiem do ciasta na papierze. Zobacz rozmiar na podstawie szerokości blachy do pieczenia lub kształtu. Mój ma średnicę 24 cm.
Krok 11:
Przenieś arkusz pergaminu z ciastem na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, skup się na złotej skórce. Więc upiecz resztę ciast. Jeśli piekarnik pozwala, możesz upiec 2 ciasta na raz.
Krok 12:
Natychmiast usuń gotowe ciasto z arkusza i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 13:
Gotowe schłodzone ciasta układamy jeden na drugim. Wyrównaj rękami.
Krok 14:
Trzymając dłoń na górze, wyrównaj krawędzie ciasta nożem, odcinając wystające części.
Krok 15:
Za pomocą noża posiekaj wycięte części na okruchy do posypania ciasta. Nie możesz odciąć krawędzi, ale weź pokruszone ciasteczka do posypania.
Krok 16:
Przygotuj krem. Ubij zmiękczone masło mikserem na jednolitą masę, dodając skondensowane mleko.
Krok 17:
Posmaruj ciasta kremem. Około 2 - 2,5 łyżki kremu na każde ciasto.
Krok 18:
Na bokach ciasta można również rozprowadzić krem. Ale ja, zwykle smarując wierzch ciasta, zostawiam spływające krople na brzegach. Posyp górę okruchami.
Krok 19:
Ciasto jest gotowe! Zostawiamy go do impregnacji na noc. Przygotowanie ciast miodowych jest proste! Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g