skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bakłażan kroimy w kółko w 0,5 cm i moczymy w lodowatej wodzie z solą, aby gorycz zniknęła z nich przez 20 minut
Krok 2:
Podobnie posiekaj cukinię i pomidora
Krok 3:
Następnie posiekaj cebulę
Krok 4:
W wysmarowanej tłuszczem formie układamy kolejno: bakłażan, pomidor, cebulę, cukinię. Sól i pieprz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
Krok 5:
Gdy warzywa są w piekarniku, robimy sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło
Krok 6:
Dodaj łyżkę mąki i energicznie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały kamki
Krok 7:
Nie przestając mieszać, stopniowo wlewaj mleko
Krok 8:
Na małym ogniu pozwól sosowi zgęstnieć, dopraw solą i gałką muszkatołową
Krok 9:
Wlać sos do warzyw i odstawić na kolejne 10 minut
Krok 10:
Podczas gdy warzywa są namoczone w sosie, pocieramy ser
Krok 11:
Przykryj wszystko serem i jeszcze 10 minut. Wszystkie warzywa Beszamelowe są gotowe))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g