pieczone warzywa Beszamelowe

bardzo smaczne pieczone warzywa w sosie beszamelowym. Polizasz palce)).
mouse82Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 38 % 6 g
94 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bakłażan kroimy w kółko w 0,5 cm i moczymy w lodowatej wodzie z solą, aby gorycz zniknęła z nich przez 20 minut

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podobnie posiekaj cukinię i pomidora

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wysmarowanej tłuszczem formie układamy kolejno: bakłażan, pomidor, cebulę, cukinię. Sól i pieprz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy warzywa są w piekarniku, robimy sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj łyżkę mąki i energicznie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały kamki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie przestając mieszać, stopniowo wlewaj mleko

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na małym ogniu pozwól sosowi zgęstnieć, dopraw solą i gałką muszkatołową

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać sos do warzyw i odstawić na kolejne 10 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy warzywa są namoczone w sosie, pocieramy ser

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj wszystko serem i jeszcze 10 minut. Wszystkie warzywa Beszamelowe są gotowe))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g

Podobne przepisy