skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie wszystkich składników. Przesiej mąkę do miski z proszkiem do pieczenia, dodaj kilka szczypt soli.
Krok 2:
Następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej do mąki, olej roślinny. Wymieszaj i ugniataj ciasto, aż się połączy. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 3:
Okazuje się elastyczne ciasto, wysyłamy je do lodówki na trzydzieści minut, owijając w folię spożywczą.
Krok 4:
Szczaw jest dobrze umyty pod bieżącą wodą, pozwól mu spłynąć, wysuszyć. Do nadzienia wygodnie jest użyć drobno posiekanego szczawiu.
Krok 5:
Z ciasta robimy kiełbasę, dzielimy na małe kawałki i toczymy kulki. Zwiń każdą piłkę w cienkie kółko. Teraz bierzemy łyżkę szczawiu i dodajemy cukier do smaku do nadzienia.
Krok 6:
I koniecznie trochę skrobi, aby sok z nadzienia nie wyciekł podczas pieczenia. Skrobia tworzy przyjemne i delikatne nadzienie z galaretki.
Krok 7:
Rzeźbimy ciasta w dowolnym kształcie: Trójkąty, okrągłe lub klasyczne. Wysyłamy blachę do piekarnika na 25-30 minut w 180 używamy pergaminu, uprzednio smarując olejem roślinnym. A jeśli posmarujesz wierzch ciast słodką wodą lub żółtkiem, otrzymasz apetyczną skórkę. Jak tylko zostaną upieczone, pozwól ciastom ostygnąć. Cóż, teraz kładziemy czajnik i wzywamy wszystkich do stołu na herbatę z ciastami z tajemniczym nadzieniem. Smacznego!
zmieszane połączenie szczawiu z cukrem. Niemniej jednak chęć wypróbowania nowego nadzienia do ciast pokonała wszelkie obawy, zwłaszcza że szczaw do nadzienia potrzebuje świeżego, a teraz zaczyna się sezon soczystych świeżych ziół. Za pierwszym razem zrobiłem małą porcję na próbę i postąpiłem pochopnie. Ciasta okazały się tak smaczne, że nawet nie zdążyły się ochłodzić, natychmiast się rozproszyły! Słodko-kwaśne soczyste nadzienie doskonale komponuje się z chrupiącym kruchym ciastem, a teraz ciasta szczawiowe są ulubionym wiosennym ciastem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g