Chude placki na wodzie szczaw i zielenina

proste, ale bardzo smaczne chude placki z kwaśnym nadzieniem! Słodko-kwaśne soczyste nadzienie doskonale komponuje się z chrupiącym kruchym ciastem, a teraz ciasta szczawiowe są ulubionym wiosennym ciastem. Spróbuj, a będziesz zachwycony, takie ciasta pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Na pewno tego nie próbowałeś.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 51 % 20 g
223 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie wszystkich składników. Przesiej mąkę do miski z proszkiem do pieczenia, dodaj kilka szczypt soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej do mąki, olej roślinny. Wymieszaj i ugniataj ciasto, aż się połączy. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Okazuje się elastyczne ciasto, wysyłamy je do lodówki na trzydzieści minut, owijając w folię spożywczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szczaw jest dobrze umyty pod bieżącą wodą, pozwól mu spłynąć, wysuszyć. Do nadzienia wygodnie jest użyć drobno posiekanego szczawiu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta robimy kiełbasę, dzielimy na małe kawałki i toczymy kulki. Zwiń każdą piłkę w cienkie kółko. Teraz bierzemy łyżkę szczawiu i dodajemy cukier do smaku do nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I koniecznie trochę skrobi, aby sok z nadzienia nie wyciekł podczas pieczenia. Skrobia tworzy przyjemne i delikatne nadzienie z galaretki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rzeźbimy ciasta w dowolnym kształcie: Trójkąty, okrągłe lub klasyczne. Wysyłamy blachę do piekarnika na 25-30 minut w 180 używamy pergaminu, uprzednio smarując olejem roślinnym. A jeśli posmarujesz wierzch ciast słodką wodą lub żółtkiem, otrzymasz apetyczną skórkę. Jak tylko zostaną upieczone, pozwól ciastom ostygnąć. Cóż, teraz kładziemy czajnik i wzywamy wszystkich do stołu na herbatę z ciastami z tajemniczym nadzieniem. Smacznego!

zmieszane połączenie szczawiu z cukrem. Niemniej jednak chęć wypróbowania nowego nadzienia do ciast pokonała wszelkie obawy, zwłaszcza że szczaw do nadzienia potrzebuje świeżego, a teraz zaczyna się sezon soczystych świeżych ziół. Za pierwszym razem zrobiłem małą porcję na próbę i postąpiłem pochopnie. Ciasta okazały się tak smaczne, że nawet nie zdążyły się ochłodzić, natychmiast się rozproszyły! Słodko-kwaśne soczyste nadzienie doskonale komponuje się z chrupiącym kruchym ciastem, a teraz ciasta szczawiowe są ulubionym wiosennym ciastem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy