ciasta wielkanocne łatwe do przygotowania

bardzo łatwy, najprostszy i nie wymagający majstrowania przy cieście przepis na ciasta. Ciasta i babeczki według tego przepisu są przewiewne i smaczne. A co najważniejsze - nie musisz zawracać sobie głowy i majstrować przy cieście, nie musisz go śledzić, a rezultatem jest piękne, przewiewne, pyszne ciasto drożdżowe! Ten przepis jest dobry dla tych, którzy nie mają czasu na majstrowanie przy cieście,a także dla najbardziej początkujących. Z tego przepisu często pieczę dużą babeczkę ze skórką z cytryny.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 63 % 38 g
317 kcal
IG: 3 / 11 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

bardzo łatwy do przygotowania przepis na ciasta wielkanocne lub możesz upiec dużą babeczkę. Wieczorem (jeśli zamierzasz gotować następnego ranka) lub rano ( jeśli zamierzasz gotować wieczorem), włóż drożdże do emaliowanej patelni bez mieszania, połamując je na kawałki, masło o temperaturze pokojowej, pokrojone na kawałki, jajka (wcześniej poluzuj je w kubku i wlej do mieszanki), cukier i umyte jujum i zalej wszystko ciepłym mlekiem. NIE MIESZAĆ. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole do rana (na 12 godzin.)

rano Dodaj do tej masy 750 mililitrów (3 szklanki po 250 ml) przesianej mąki, waniliny i dopiero wtedy po raz pierwszy dobrze zagnieść ciasto i natychmiast rozprowadzić-wlać (ciasto jest płynne) do wysmarowanych foremek lub do jednej dużej, jeśli ciasto. Formy wypełnić tylko jedną trzecią i pozostawić na ciepło, aby wyrosły 2 razy, a następnie w piekarniku już nagrzanym o 180 stopni na około 40 minut. aż pojawi się ciemnobrązowa górna skorupa. Będą jeszcze wspinać się na sam szczyt. Ostrożnie wyjmij i włóż do ostygnięcia na boku. Wypieki są bardzo przewiewne i smaczne. Po schłodzeniu udekoruj ciasta wielkanocne.

bardzo łatwy do przygotowania przepis, a ciasto jest pyszne i bardzo bujne. Zamiast rodzynek możesz zetrzeć skórkę z połowy cytryny i upiec po prostu duże ciasto - bardzo smaczne. Forma jest wypełniona o jedną trzecią, a następnie podczas proofingu ciasto rośnie również w piekarniku, nawet do góry formy. Smaruję ciasta wielkanocne najprostszą krówką: weź szklankę cukru pudru i dodaj do niej kroplę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, za każdym razem mieszając. Gdy mieszanina stanie się gęstą śmietaną, posmaruj nią ciasta wielkanocne i natychmiast posyp dekoracjami, aż krówka stwardnieje. Pozostaw do wyschnięcia i gotowe. Krówka okazuje się piękna z smugami. A woda musi być dodawana kropla po kropli, ponieważ cukier puder szybko się zamoknie, a co najważniejsze, nie wlewaj wody. Do krówki można dodać barwniki lub kakao.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy