skład / składniki
metoda gotowania
bardzo łatwy do przygotowania przepis na ciasta wielkanocne lub możesz upiec dużą babeczkę. Wieczorem (jeśli zamierzasz gotować następnego ranka) lub rano ( jeśli zamierzasz gotować wieczorem), włóż drożdże do emaliowanej patelni bez mieszania, połamując je na kawałki, masło o temperaturze pokojowej, pokrojone na kawałki, jajka (wcześniej poluzuj je w kubku i wlej do mieszanki), cukier i umyte jujum i zalej wszystko ciepłym mlekiem. NIE MIESZAĆ. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole do rana (na 12 godzin.)
rano Dodaj do tej masy 750 mililitrów (3 szklanki po 250 ml) przesianej mąki, waniliny i dopiero wtedy po raz pierwszy dobrze zagnieść ciasto i natychmiast rozprowadzić-wlać (ciasto jest płynne) do wysmarowanych foremek lub do jednej dużej, jeśli ciasto. Formy wypełnić tylko jedną trzecią i pozostawić na ciepło, aby wyrosły 2 razy, a następnie w piekarniku już nagrzanym o 180 stopni na około 40 minut. aż pojawi się ciemnobrązowa górna skorupa. Będą jeszcze wspinać się na sam szczyt. Ostrożnie wyjmij i włóż do ostygnięcia na boku. Wypieki są bardzo przewiewne i smaczne. Po schłodzeniu udekoruj ciasta wielkanocne.
bardzo łatwy do przygotowania przepis, a ciasto jest pyszne i bardzo bujne. Zamiast rodzynek możesz zetrzeć skórkę z połowy cytryny i upiec po prostu duże ciasto - bardzo smaczne. Forma jest wypełniona o jedną trzecią, a następnie podczas proofingu ciasto rośnie również w piekarniku, nawet do góry formy. Smaruję ciasta wielkanocne najprostszą krówką: weź szklankę cukru pudru i dodaj do niej kroplę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, za każdym razem mieszając. Gdy mieszanina stanie się gęstą śmietaną, posmaruj nią ciasta wielkanocne i natychmiast posyp dekoracjami, aż krówka stwardnieje. Pozostaw do wyschnięcia i gotowe. Krówka okazuje się piękna z smugami. A woda musi być dodawana kropla po kropli, ponieważ cukier puder szybko się zamoknie, a co najważniejsze, nie wlewaj wody. Do krówki można dodać barwniki lub kakao.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g