wątróbka Gęsia po francusku

wykwintne danie na obiad dla rodziny-gotuj według francuskiego przepisu! Chcę podzielić się przepisem na foie gras-słynne francuskie danie. Bardzo smaczne i aromatyczne. Spróbuj!
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 67 % 31 g
węglowodany 7 % 3 g
344 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Pozwól wątrobie ogrzać się do temperatury pokojowej przed gotowaniem. Spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.
2. Usuń wszystkie żyły z wątroby.
3. Przygotowaną oczyszczoną wątrobę zalać wodą (lub mlekiem) na kilka godzin i pozostawić w lodówce.
4. Odcedź wodę, wysusz wątrobę i pieprz (czarny i ziele angielskie), sól ze wszystkich stron. Pozostaw to na kilka minut.
5. Umyte i wysuszone świeże figi pokroić w plastry.
6. Połóż połowę wątroby na dnie wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia, a następnie ułóż warstwę plasterków Figowych i umieść pozostałą wątrobę na wierzchu.
7. Wlać wątrobę z mieszanką fig koniaku i wina.
8. W ten sposób przygotowane danie można pozostawić w lodówce na jeden dzień, ale można je natychmiast ugotować.
9. Do gotowania konieczne jest szczelne zamknięcie formy z ciasteczkami folią. Wlej wodę do głębokiej blachy do pieczenia lub naczynia do pieczenia i umieść tam formę z ciasteczkami i figami.
10. Piec naczynie w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez 40 minut.
11. Pozostaw naczynie do ostygnięcia w piekarniku i umieść formę z wątrobą w lodówce na jeden dzień.

po tym danie jest gotowe-smacznego!
nawiasem mówiąc, pokrój to danie, aby nie kruszyło się podczas procesu, konieczne jest użycie gorącego, mokrego noża.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Figi - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wątróbka Gęsia - 412   kcal/100g

Podobne przepisy