skład / składniki
metoda gotowania
1. Pozwól wątrobie ogrzać się do temperatury pokojowej przed gotowaniem. Spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.
2. Usuń wszystkie żyły z wątroby.
3. Przygotowaną oczyszczoną wątrobę zalać wodą (lub mlekiem) na kilka godzin i pozostawić w lodówce.
4. Odcedź wodę, wysusz wątrobę i pieprz (czarny i ziele angielskie), sól ze wszystkich stron. Pozostaw to na kilka minut.
5. Umyte i wysuszone świeże figi pokroić w plastry.
6. Połóż połowę wątroby na dnie wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia, a następnie ułóż warstwę plasterków Figowych i umieść pozostałą wątrobę na wierzchu.
7. Wlać wątrobę z mieszanką fig koniaku i wina.
8. W ten sposób przygotowane danie można pozostawić w lodówce na jeden dzień, ale można je natychmiast ugotować.
9. Do gotowania konieczne jest szczelne zamknięcie formy z ciasteczkami folią. Wlej wodę do głębokiej blachy do pieczenia lub naczynia do pieczenia i umieść tam formę z ciasteczkami i figami.
10. Piec naczynie w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez 40 minut.
11. Pozostaw naczynie do ostygnięcia w piekarniku i umieść formę z wątrobą w lodówce na jeden dzień.
po tym danie jest gotowe-smacznego!
nawiasem mówiąc, pokrój to danie, aby nie kruszyło się podczas procesu, konieczne jest użycie gorącego, mokrego noża.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Figi - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wątróbka Gęsia - 412 kcal/100g