sernik śmietankowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy od nadzienia. Rozbij dwa jajka do twarogu, dodaj cukier granulowany do smaku i wanilinę. Ubij wszystko. Do ciasta wymieszaj śmietanę, jajko i mąkę. Ciasto jest niesłodzone, więc nadzienie może być słodsze. Włącz piekarnik na 190 stopni. Teraz weź formę lub patelnię (23-24 cm), posmaruj olejem roślinnym i wlej do niej ciasto, równomiernie rozprowadzając. I połóż nadzienie bezpośrednio na surowym cieście, odchodząc od krawędzi 1-1, 5 cm, aby utworzyć boki.
Piec czterdzieści minut, aż ciasto się zrumieni, ponieważ twaróg nie zmienia koloru. Podczas gdy sernik stoi w piekarniku, znacznie się powiększa, a po ochłodzeniu spada, a twaróg pozostaje w tyle za ciastem (na zdjęciu widać). To wszystko, możesz podać na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g

