zapiekanka z kalafiora z serem i twarogiem

cudowny przepis na pyszną zapiekankę! Proste, szybkie i bardzo apetyczne! Znalazłem ten przepis kulinarny, gdy szukałem zdrowych i zdrowych potraw. Nazywa się to zapiekanką z kalafiora. Jej zaletą jest to, że przygotowuje się bardzo prosto. A wszystkie składniki praktycznie nie podlegają silnej obróbce cieplnej. Sugeruje to, że żywność zachowuje prawie wszystkie witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne dla człowieka.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 15 % 3 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek musisz wziąć kalafior. Oczyść go, zdemontuj na kwiatostany i spłucz. Następnie przenieś je na patelnię. Przykryj garnek pokrywką i wyślij go do ognia. Jeśli ogień jest zbyt silny, a kapusta może się spalić, wlej do niej łyżkę wody. Kapusta powinna się trochę zrumienić. Aby to zrobić, musisz trzymać go na małym ogniu przez około 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kapusta jest na kuchence, możesz zetrzeć ser. Weź tarkę z płytkimi otworami. Weź jajka. Ubij je odrobiną soli trzepaczką i wymieszaj z twarogiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli kalafior ostygł, zmiażdż go i połóż na twarogu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj masło, a na końcu ser. Umieść masę na patelni, na dnie której umieść specjalny papier do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na małym ogniu i pozostaw na kuchence na 12 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zdejmij pokrywkę, wytrzyj całą kondensację i ponownie zamknij patelnię. Pozostaw zapiekankę na pół godziny. Ugotuje się bez ognia za pomocą ciepła zgromadzonego w garnku. Udekoruj zapiekankę ziołami. Takie jedzenie jest spożywane ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy