Zapiekanka dla dzieci z twarogiem i jeżynami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź twaróg. Przetrzyj go przez sito, aby nie pozostały grudki. Połóż na nim masło, które powinno się trochę stopić. Wymieszać. Następnie rozbij jedno jajko. Dodaj semolinę. I na koniec cukier. Zagnieść ciasto na zapiekankę. Lepiej to zrobić za pomocą miksera. Wtedy zapiekanka będzie przewiewna. Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem. Umieść połowę masy do pieczenia na dnie. Posyp na nim umyte i obrane jeżyny. Następnie napełnij je resztą masy twarogowej. Udekoruj zapiekankę jagodami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posyp zapiekankę brązowym cukrem i wstaw do piekarnika na pół godziny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g