puste miejsca z cukinii na zimę

cukinia na zimę należy do najpopularniejszych preparatów. I nie bez powodu!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 73 % 16 g
węglowodany 23 % 5 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 d

Oto przyszła zima, jak zawsze – niespodziewanie ... ręce same znajdują jedzenie, które im dalej, tym bardziej chce się – ciało, w poszukiwaniu ciepła, szuka kalorii. I znajduje, zwłaszcza jeśli latem udało Ci się zrobić puste miejsca z cukinii na zimę, inne warzywa. Osobiście uwielbiam gotować z bakłażana, osobno-z cukinii. I kiedyś próbowałem ugotować kawior według czyjegoś przepisu kulinarnego. Podobało mi się! Wszystkim-zarówno domownikom, jak i gościom, przyjaciołom, którzy czasami przychodzą do mnie specjalnie – na degustację, jak mówią. I nie skąpię. Staram się konserwować nawet więcej – aby wystarczyło na ich udział.

więc usuń łodygi z cukinii i bakłażana, upiecz je na małym ogniu w piekarniku, a następnie ostudź. Miąższ jest bardzo drobno posiekany. Cebulę kroimy i spasserujemy na oleju roślinnym (wolę brać olej do tych celów na rynku – od babć jest pachnący i smaczny). A teraz kolej na pomidory-zalej je wrzącą wodą, usuń z nich, gdy tylko ostygną, skórkę i zapisz je w oleju roślinnym. Następnie wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy.

kawior gotowy? Doprawmy go startym czosnkiem solą i octem. Nie dokręcaj – natychmiast przenieś do przygotowanych słoików i przekręć. Możesz wysterylizować, jeśli nie lubisz dodawać octu do gotowego kawioru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy