Julien czerwony i czarny

Zestaw kolorów i smaku mile cię zaskoczy!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
177 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

kuchnia francuska dała nam wspaniałe słowo "julienne", a słynny francuski pisarz Stendhal podzielił się pomysłem na nazwę przepisu na danie julienne czerwone i czarne. Dlaczego tak jest? Prawdopodobnie dlatego, że podstawą jest czerwona ryba, a czarna ... niech to będzie czarny ziele angielskie.
nawet ktoś, kto jest wybredny, po skosztowaniu naszej julienne, nie pozostanie obojętny.
mówiąc o pstrągu, mamy na myśli oczywiście filet. Które pokroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w pierścienie i podzielić na 4 części. Twardy ser trzeszczy na tarce. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Jeśli lubisz olej roślinny-nie bój się kalorii-ghee jest do twojej dyspozycji. Smażyć w nim cebulę, posypać solą i lekko pieprzem. Przezroczystość cebuli jest wskaźnikiem jej gotowości.
Dodaj filety rybne na patelnię i smaż dosłownie przez 2 minuty. Posyp rybę i cebulę mąką, wymieszaj i dodaj śmietanę. Okazało się, że sos. Czekamy, aż lekko zgęstnieje. Jeszcze raz sól, pieprz lub dodaj ulubione przyprawy.
wyjmujemy kokotniki, układamy sos z rybą i na wierzch wlewamy ser, równomiernie pokrywając powierzchnię. Bez kokotnitsy-bierzemy zwykłą formę ceramiczną.
Julienne piecze się w piekarniku, aż ser się stopi.
do serwowania używam tych samych naczyń, co do pieczenia. Więcej zieleni, białego chleba i jesteś prawie Francuzem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy