skład / składniki
metoda gotowania
kuchnia francuska dała nam wspaniałe słowo "julienne", a słynny francuski pisarz Stendhal podzielił się pomysłem na nazwę przepisu na danie julienne czerwone i czarne. Dlaczego tak jest? Prawdopodobnie dlatego, że podstawą jest czerwona ryba, a czarna ... niech to będzie czarny ziele angielskie.
nawet ktoś, kto jest wybredny, po skosztowaniu naszej julienne, nie pozostanie obojętny.
mówiąc o pstrągu, mamy na myśli oczywiście filet. Które pokroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w pierścienie i podzielić na 4 części. Twardy ser trzeszczy na tarce. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Jeśli lubisz olej roślinny-nie bój się kalorii-ghee jest do twojej dyspozycji. Smażyć w nim cebulę, posypać solą i lekko pieprzem. Przezroczystość cebuli jest wskaźnikiem jej gotowości.
Dodaj filety rybne na patelnię i smaż dosłownie przez 2 minuty. Posyp rybę i cebulę mąką, wymieszaj i dodaj śmietanę. Okazało się, że sos. Czekamy, aż lekko zgęstnieje. Jeszcze raz sól, pieprz lub dodaj ulubione przyprawy.
wyjmujemy kokotniki, układamy sos z rybą i na wierzch wlewamy ser, równomiernie pokrywając powierzchnię. Bez kokotnitsy-bierzemy zwykłą formę ceramiczną.
Julienne piecze się w piekarniku, aż ser się stopi.
do serwowania używam tych samych naczyń, co do pieczenia. Więcej zieleni, białego chleba i jesteś prawie Francuzem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g