skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nie każda gospodyni domowa ma w domu specjalne naczynia o nazwie "cocotnitsa", w których w rzeczywistości przygotowuje się tradycyjne danie kuchni francuskiej – julienne. Jeśli po prostu należysz do takich gospodyń domowych (jak zresztą ja), to spieszę cię zadowolić, ponieważ julienne w doniczkach (zwykłych, ceramicznych) również okazuje się bardzo smaczna. Ten przepis kulinarny jest przeznaczony do gotowania julienne w glinianych garnkach.
pokrój filet z kurczaka w kostkę. Strugamy świeże pieczarki płytkami. Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy olej roślinny i smażymy najpierw kurczaka, a następnie dodajemy do niego grzyby. Wlej mleko do osobnego naczynia i rozcieńcz w nim sos Maggi dla julienne. Powstały sos dodajemy do grzybów i kurczaka i dusimy przez co najmniej dziesięć minut na małym ogniu. Następnie całą tę apetyczną masę układamy w doniczkach. Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp julienne. W piekarniku takie jedzenie powinno być pieczone przez co najmniej piętnaście minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g