domowe ciasteczka orzechy na margarynie z gotowanym skondensowanym mlekiem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od zmielenia 3 żółtek z pół szklanki granulowanego cukru. Teraz rozpuść paczkę margaryny (masła), aż będzie gładka, a następnie dodaj 3 szklanki przesianej mąki. Następnie dodaj żółtka starte z cukrem-piaskiem, dobrze wymieszaj. Teraz bierzemy 3 białka jaj, dodajemy do nich pół łyżeczki soli i ubijamy tę masę w gęstą pianę, dodajemy do tej masy w cieście, mieszamy. Teraz wlej pół łyżeczki sody oczyszczonej do zwykłej łyżki stołowej, ugasić octem, dodać do zagniecionego ciasta. Teraz włóż trochę ciasta do komórek formy i upiecz połówki orzechów. Gdy całe ciasto zostanie upieczone. nakładamy wymieszane nadzienie na każdą połowę, a następnie łączymy je ze sobą. Oto nasze ciasteczka i gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g