skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten prosty przepis kulinarny opowiedziała mi moja babcia, miłośniczka domowych wypieków. To bardzo proste. Włóż śmietanę do głębokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i sody (nie gaśnij), stopione masło. Zagnieść ciasto, włożyć do torebki celofanowej i do lodówki - niech dotrze. W międzyczasie zajmij się nadzieniem. Jabłka przekrój na pół, wyjmij z nich rdzenie, obierz.
wyjmij ciasto, uformuj z niego kiełbasę i pokrój na 16 identycznych kawałków (są to przyszłe bułki). Zroluj z nich kulki i posyp mąką.
rozwałkuj każdą kulkę wałkiem do ciasta, połóż połowę posypanego cukrem jabłka na środku. Uformuj torbę, ściśnij. Zrób to ze wszystkimi kulkami.
blachę lekko posmaruj masłem (aby bułki z jabłkami nie przykleiły się do niej), posmaruj wierzch żółtkiem (lekko rozcieńczonym wodą) i wyślij do piekarnika.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni. Uważaj, nie wysychaj, to traci smak!
gorące bułeczki posyp cukrem pudrem na wierzchu, twój słodki posiłek jest gotowy!
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g