bułeczki drożdżowe z nadzieniem jajeczno-ryżowym

bardzo smaczne i satysfakcjonujące paszteciki z doskonałym nadzieniem! Jeśli twoje dzieci stale spędzają czas na zewnątrz, to oczywiście biegną, by pokusić się o "coś do żucia". I chwytając pyszne, pędzą dalej. Nie masz dość jedzenia dla chłopczyc, torturujesz się, żeby kupić. Dlatego musisz gotować w domu. Babcia trzech wnuków, moja sąsiadka, nie siedzi na ławkach, ale wychowuje "podrzutki", które są rzucane przez ukochane dzieci. Chętnie dzieli się przepisami na wypieki, ostatnio zachwyciła nas potrzebującymi przepisem na bułkę z jajkiem ryżowym.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 78 % 35 g
188 kcal
IG: 0 / 31 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zasada gotowania takich bułek jest bardzo podobna do ciast, jedna różnica – więcej ciasta, co oznacza, że wystarczy na długi czas.
zagnieść zwykłe ciasto drożdżowe z produktów: mąki, drożdży, wody, soli i majonezu. Wkładamy ciepło pod ręcznik. I czekamy, aż się pojawi.
jest czas na przygotowanie nadzienia. Myjemy ryż i gotujemy w osolonej wodzie, spuszczamy wodę. Osobno ugotuj trzy jajka. Schłodź je i drobno posiekaj. Łączymy ryż z jajkiem i drobno posiekaną zieloną cebulą.
formujemy okrągłe bułki z ciasta, wypełniamy nadzieniem. Dobrze ogrzewamy piekarnik, wyjmujemy blachę do pieczenia, smarujemy dowolnym tłuszczem i układamy bułki. Udekoruj wierzchołki ubitym jajkiem odczekaj 15 minut i upiecz.
po 20 minutach możesz zwołać chłopaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy