bułki sezamowe na drożdżach i wodzie

przepyszne bułeczki sezamowe uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 10 % 7 g
węglowodany 76 % 53 g
319 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kiedy w pobliżu naszego domu pojawił się jasny znak znanej amerykańskiej firmy fast food, to mając dwoje dzieci, musiałem być ciasny. Codzienne wędrówki po Mekce amerykańskiego jedzenia okazały się dużym obciążeniem dla rodzinnego budżetu. Jest tylko jedno wyjście-wymień zakupione jedzenie. Przepis na bułkę sezamową pochodzi od sąsiada, jej sytuacja jest jeszcze gorsza-troje dzieci.
więc zacznijmy. W mące (1,5 łyżki) wymieszaj torebkę drożdży, sól i cukier. Podgrzewamy masło i szklankę wody nad ogniem, upewniając się, że masło nie stopi się do końca. Łączymy dwie części i mieszamy składniki mikserem. 1 całe jajko i 1 żółtko dodaj do 0,5 łyżki. mąka, ubij, stopniowo wprowadzaj kolejne 2 szklanki mąki i zagniataj jednorodne ciasto. Ugniataj przez co najmniej 10 minut. W tym procesie dodaj mąkę (05 filiżanek). Uformuj ciasto w Kolobok i poczekaj, aż ciasto powiększy się 2 razy w ciepłym miejscu. Podziel bułkę na 4 części i pozostaw na kolejne 15 minut. Aby ciasto nie zacierało się i lepiej pasowało, zawsze przykryj je ręcznikiem. Z każdej części zrób opaskę uciskową, którą podziel na 4 kawałki. Posmaruj każdy roztopionym masłem i pozostaw na blasze do pieczenia (30 min.). Do posypania musisz wbić białko, posmarować nim każdą bułkę i posypać sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 20 minut. Wytrzymać temperaturę 200 stopni.
możesz eksperymentować ze świeżymi wypiekami: pokrój i ułóż różne nadzienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy