Domowa beza

natychmiast rozpływa się w ustach! Prosty przepis na niesamowicie pyszny przysmak!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 62 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

Beza to zaskakująco smaczne danie. Po prostu rozpływa się w ustach, tak delikatne, przewiewne, lekkie i słodkie. Oto, co mogę o nim powiedzieć.Przypadnie do gustu wszystkim, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ale nie każdy może lub chce go ugotować. Szczerze mówiąc, po raz pierwszy nie udało mi się bezy, jakoś się rozprzestrzeniła i okazała się płaska. Jak się później okazało, że nie ugotowałem go poprawnie. Dlatego postanowiłem podzielić się z Tobą tajemnicą, że tak się nie stanie.

od samego początku wkładamy jajka do lodówki, aby były zimne. Oddziel białko od żółtka. Następnie ubij pierwszy. Nie potrzebujesz do tego robotów kuchennych ani mikserów. Weź zwykłą trzepaczkę i zrób wszystko ręcznie. Gdy piana stanie się stroma, wlej porcje cukru pudru. Nie przestawaj. Jeśli widzisz, że pianka jest gruba i błyszcząca, możesz położyć ją na blasze do pieczenia, tylko przedtem przykryj ją folią lub zwykłym papierem do pieczenia. Rozłóż zwykłą łyżką. Jeśli chcesz mały kształt, weź herbaciarnię. W piekarniku powinien znajdować się przez około dwie godziny, aż dobrze wyschnie i oddzieli się od blachy do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy