bułeczki na kefirze, margarynie i suchych drożdżach

Świetne ciasto będzie doskonałą bazą dla pysznych bułek! Te bułeczki pamiętają jeszcze nasze babcie. W rzeczywistości przepis kulinarny na takie bułki w tamtych czasach był bardzo popularny. I odziedziczyliśmy. Podobnie jak wszystkie stare przepisy, wiąże się z dużą ilością produktów i mnóstwem czasu. Wcześniej czas płynął wolniej niż teraz.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 69 % 41 g
293 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W kefirze rozpuść drożdże, dodając cukier i 2 łyżki mąki. Gdy pojawi się piana, dodaj sól, cukier waniliowy, jajka, margarynę, olej roślinny i mąkę przesianą przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie zagniataj ciasto przez 15 minut, powinno stać się elastyczne i nieprzylepne. Zostawiamy go w ciepłym miejscu pod ręcznikiem, aż wzrośnie, przez 2-3 godziny. Następnie ugniatamy ciasto i kroimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dzielimy go na kilka kawałków tego samego rozmiaru i zwijamy. Posyp każde koło cynamonem (lub posmaruj dżemem, dżemem, dżemem).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwijamy go w rolkę i kroimy na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przecinamy każdą część na środku i odwracamy, aby uzyskać podobieństwo kwiatu. Ale możesz zostawić w formie rolek, co jest również piękne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy bułki na natłuszczonym arkuszu i smarujemy każdą z nich ubitym jajkiem. Odstawiamy na 25 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Gotowe bułki smarujemy masłem lub polewamy krówką cukrową, polewą mleczną lub białkową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

to wszechstronne ciasto, które nadaje się do każdego wypieku drożdżowego. Możesz na nim piec ciasta, bułki, ciasta itp.zmieniając ilość cukru, aby był słodki lub pikantny. Możesz dodać do niego suszone owoce, cynamon, startą skórkę itp.
główne Wyjaśnienie: wszystkie używane produkty muszą być ciepłe, w tej samej temperaturze. Lepiej jest lekko podgrzać kefir w mikro-ke. Rozpuść lub zmiękcz margarynę.
jeszcze najważniejsze: to ciasto można zrobić w wypiekaczu do chleba. Wystarczy załadować wszystkie produkty w kolejności, w jakiej są wskazane w składzie i nacisnąć tryb "ciasto". Za godzinę lub półtorej godziny ciasto będzie gotowe.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy