skład / składniki
metoda gotowania
kolejny kulinarny przepis na popularne danie kuchni francuskiej o nazwie"Julienne". Jest przeznaczony dla dokładnie dwunastu kokotnitsy, więc można go bezpiecznie przygotować na świąteczny stół.
w osolonej wodzie gotuj kurczaka, aż będzie gotowy. Schładzamy go, a następnie kroimy, oddzielając mięso (bierzemy wszystko, bez wyjątku: piersi i nogi). Pokrój w cienkie paski. Wędzoną szynkę kroimy małymi słomkami. Osobno lekko ugotuj borowiki, spuść wodę, pozwól jej spłynąć. Drobno posiekaj grzyby i usmaż je razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą w maśle (może być również w oleju roślinnym). Wymieszaj kurczaka, szynkę i smażone grzyby. Bierzemy kokotniki i wkładamy do nich mieszankę kurczaka i grzybów, dodając trzy kawałki oliwek. Rozłóż jedną łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzchu i zalej gorącym bulionem z kurczaka. Ser kroimy w plastry i wkładamy kawałek po kawałku do każdej kokotnicy. Powinniśmy dostać "czapkę", ale ułożoną tak, aby jej krawędzie nie wykraczały poza granice kokotnicy. Ja, na przykład, po prostu wyciąłem kubki sera z tym samym kokosem. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni i włóż do niego julienne. Jedzenie będzie gotowe, gdy tylko ser dobrze się rozpuści na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g