Julien z grzybów

to danie z łatwością stanie się Twoją wizytówką!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

kolejny kulinarny przepis na popularne danie kuchni francuskiej o nazwie"Julienne". Jest przeznaczony dla dokładnie dwunastu kokotnitsy, więc można go bezpiecznie przygotować na świąteczny stół.
w osolonej wodzie gotuj kurczaka, aż będzie gotowy. Schładzamy go, a następnie kroimy, oddzielając mięso (bierzemy wszystko, bez wyjątku: piersi i nogi). Pokrój w cienkie paski. Wędzoną szynkę kroimy małymi słomkami. Osobno lekko ugotuj borowiki, spuść wodę, pozwól jej spłynąć. Drobno posiekaj grzyby i usmaż je razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą w maśle (może być również w oleju roślinnym). Wymieszaj kurczaka, szynkę i smażone grzyby. Bierzemy kokotniki i wkładamy do nich mieszankę kurczaka i grzybów, dodając trzy kawałki oliwek. Rozłóż jedną łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzchu i zalej gorącym bulionem z kurczaka. Ser kroimy w plastry i wkładamy kawałek po kawałku do każdej kokotnicy. Powinniśmy dostać "czapkę", ale ułożoną tak, aby jej krawędzie nie wykraczały poza granice kokotnicy. Ja, na przykład, po prostu wyciąłem kubki sera z tym samym kokosem. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni i włóż do niego julienne. Jedzenie będzie gotowe, gdy tylko ser dobrze się rozpuści na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy